Obama leder

ClintonClinton leder stort nationellt fortfarande. Men det är i viktiga delstater som Iowa och New Hampshire som det kommer att avgöras vem som blir demokraternas kandidat och där har hon det betydligt tuffare.

Enligt Newsweek leder Barack Obama hastigt och lustigt i Iowa. Edwards och Clinton har annars lett i de flesta undersökningar som gjorts. Clinton leder fortfarande om man räknar in alla demokraternas väljare i Iowa. Obama leder bara om man räknar förmodade väljare, en snävare och mer trolig väljarskara.

Obama

[A]among likely caucus-goers, Obama enjoys a slim lead, polling 28 percent to best Clinton (24 percent) and Edwards (22 percent). Bill Richardson is the only other Democratic candidate to score in the double digits (10 percent).

Among all Iowa Democratic voters, Clinton draws 31 percent, followed by Obama (25 percent) and Edwards (21 percent.)

Edwards får alltså dåliga nyheter denna dag. När han nyligen bestämde sig för att ta emot statligt valstöd begränsar det honom till att spendera 1,5 miljoner dollar i Iowa. Den begränsningen har inte Obama och Clinton, som båda säkert kommer att ha råd att spendera betydligt mer än så.

Richardson hotar dessutom bakifrån.

[tags]usa, barack obama, hillary clinton, john edwards[/tags]

  • Hej,

    Det är jag som skrivit texten du länkat till på DN:s hemsida. Håller med om att delstatsperspektivet saknas! Jag hade med ett stycke om Iowa och New Hampshire och hur somliga kandidater storsatsar där i faktarutan som hörde till texten, men tydligen har det strukits av platsskäl. Dessutom skrev jag texten i förrgår, innan uppgifterna om Barack Obamas framgångar i Iowa kom ut. Tur att det finns bloggar som kompletterar!

  • Usaval.se

    Tack Gunilla. Ja, det händer mycket på kort tid i det här valet. Merparten av mitt inlägg skrevs innan jag såg din artikel, så det var inte någon kommentar på det du skrev även om min rubrik blev lite tillspetsad. Clinton får ju ändå anses vara i ledningen, precis som du skriver.