Obama samlade in mer pengar än Clinton

ABCNews rapporterar idag att Obama samlade in mer pengar än Clinton som kan användas inför primärvalen. Totalt samlade Clinton in mer, men en större andel av hennes insamlade pengar får hon inte använda förrän hon utsetts till demokraternas presidentkandidat. Vinner Obama istället får hon aldrig chansen att använda dessa medel.

Om man räknar på primärvalspengarna så vinnar Obama med 23.5 mot 20 miljoner för Clinton.

Som sagt, Obama och Romney är vinnarna under första kvartalet. Edwards, Giuliani och Clinton har gjort helt ok, men McCain har varit en besvikelse när det gäller insamlade pengar.

McCains kampanj skyller på att han inte varit på mer än ett fåtal sk fundraisers. Det ska man ändra på nu. McCains största problem är ändå missnöjet bland amerikanare med Irakkriget kombinerat med att han profilerat sig för hårt tidigare som oberoende. Republikanska väljare vill hellre ha en mer tydlig konservativ kandidat. Någon sådan har dock inte framträtt än på allvar. Mycket kan därför förändras när det gäller vilka kandidater som blir favoriter bland republikanerna. Det öppnar upp vissa möjligheter för tex Sam Brownback och Fred Thompson. Och inte minst Gingrich.

[tags]usa, barack obama, hillary clinton[/tags] intressant.se

  • Sett till demokraternas must-win list, så verkar Hillary vara ett bättre val än Obama i Ohio, Pennsylvania och Florida. Både Hillary och Obama är från delstater som måste kombineras med en vice kandidat från södern eller mellanwestern. (Det gäller även Biden men jag ser inte han som en möjlig frontkandidat i dagsläget.) Det talar emot att Hillary och Obama kan kandidera tillsammans. Jag tror Hillary i kombination med Edwards, Wesley Clark, Richardson eller varför inte Gore vore en bra lösning om målet är att vinna.

  • Usaval.se

    Förstahandsvalet som vice-presidentkandidat lär nog vara Jim Webb för vem det än blir som utses till demokraternas presidentkandidat. Richardson har också chansen. Tveksam till att Edwards igen skulle utses som vice-presidentkandidat. Gore? Nja.

  • Jim Webbs hemmastat Virginia är strategiskt v iktig men hur svår som helst. Inte ens Carter vann sin egen delstat Virginia 1976 när vann presidentvalet. Bob Dole tog tom hem delstaten när Clinton omvaldes 1996 och pappa Bush vann där 1992 när Clinton vann första gången. Den senaste demokraten som vann delstaten var Lyndon B Johnson 1964. Så frågan är om det spelar någon roll hur Virginia röstar? Både Carter och Clinton blev presidenter men ingen vann Virginia.