Bloggarnas inflytande på presidentvalet

Vilken inverkan har de stora bloggarnas åsikter på valresultaten i USA? Tittar man på vilka kandidater som fått störst stöd bland bloggare under det senaste året är det nedslående läsning för den som tror att bloggare är viktiga opinionsbildare.

Varken McCain eller Clinton har varit bloggfavoriter och det dröjde tills efter Edwards avhopp innan Obama blev en darling bland bloggande demokrater. Som jag skrivit om tidigare dominerar hans anhängare nu totalt på den största liberala bloggen Daily Kos. Så mycket att Clintons anhängare gått i strejk och vägrar skriva inlägg där.

Bland republikanernas bloggare var McCain hatobjektet nummer ett för ett år sedan. Man kritiserade hans förslag för immigrationspolitiken som stöddes av Bush och demokraterna. Republikanska väljare började då också bli lite krigströtta och trodde kanske inte att det var så smart att välja någon så förknippad med kriget som McCain. Han ansågs inte heller tillräckligt konservativ, där reformen för kampanjfinansiering (McCain-Feingold) hånades i flera debatter och hans samarbeten med demokrater blev en belastning. Då färdades han ensam till kampanjevent på reguljära flyg, bar sina egna väskor och fick åka i supportrars bilar. Mycket har hänt sedan dess. Kriget går bättre och McCain har numera starkt stöd bland republikanernas kärnväljare.

Thompson, Giuliani och Romney var istället favoriter bland bloggare i olika perioder. Låt oss inte heller glömma Ron Paul som alltid haft aktiva anhängare på nätet. Där gick det så långt att en av konservativas största bloggar Red State portade alla Ron Paul supportrar.

En bloggare som dock stödde McCain högljutt och tidigt var Soren Dayton på Red State. Hans hat till Romney var alltid underhållande läsning på den egna sajten eyeon08 som numera är nedlagd. John McCain anlitade senare Dayton och han nådde förstasidorna i USA efter att det avslöjats att Dayton låg bakom en hatvideo om Obama.

Ofta läsvärda Kevin Drum på Washington Monthly sammanfattar bloggarnas inflytande väl:

The blogosphere is good at raising modest sums of money, and it likewise plays a modest role at the congressional level, but its influence on the national stage appears to be pretty close to nil. That was true in 2004, when Kerry won the Democratic nomination, and it appears to still be true four years later.

2004 var den största favoriten bland progressiva bloggare helt klart Howard Dean. Efter ett skrik som innefattade och hördes till nationens alla delstater var den sagan slut. Men man lyckades iaf senare lyfta fram Dean till toppen av DNC.

[tags]usa, presidentvalet, barack obama, john mccain, hillary clinton[/tags] intressant.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.