Buttigieg och Sanders i tätstrid i Iowa

Nu har vi äntligen första siffrorna från Iowa. Det är dock bara 62 % som rapporterats in och släppts av partiorganisationen. Ingen officiell vinnare är utsedd än och vi vet inte hur lång tid det kommer ta att räkna resten av resultaten. Dessa siffror är efter andra omgången och efter hur delegaterna fördelas. Exakt hur många av totalt 41 delegater som varje kandidat tilldelas avgörs när resultatet är klart givetvis.

Buttigieg 27 %
Sanders 25 %
Warren 18 %
Biden 16 %
Klobuchar 13 %
Yang 1 %

Antal delegater som kandidaterna tilldelas baseras på dessa siffror och en komplicerad process med lokala delegater. Vi fördjupar oss inte i det här.

I första rundan med cirka 62 % inrapporterat såg det ut så här:

Sanders 24 %
Buttigeig 21 %
Warren 19 %
Biden 15 %
Klobuchar 13 %
Yang 5 %
Steyer 2 %
Gabbard 0,2 %

Iowas största vinnare är Buttigieg och Sanders om resultatet står sig. Warren gick lite bättre än väntat, men en tredjeplats är inte en seger och hon behöver placera sig bättre i New Hampshire för att inte hamna i problem.

Biden befinner sig redan i ganska omfattande problem. Han har fokuserat på South Carolina som röstar efter New Hampshire och Nevada. Det kan vara för sent för honom om han bara når en 3-4:e plats i New Hampshire.

Eftersom segraren i Iowa inte är utsedd än fokuserar media på Bidens misslyckande. Och inte lär han undvika kritik och uppmärksamhet i Trumps State of the Union tal som börjar strax.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.