Demokraterna tar över majoritet i representanthuset

Segrarna för demokraterna blev fler än väntat i representanthuset vilket innebär att partiet kommer ta över majoriteten där (cirka +30). Segermarginalen är inte klar. CNN anger i skrivande stund 226-198 men då är flera val inte avgjorda än.

I senaten utökar republikanerna sin majoritet. Det är detta Trump varit inriktad på att lyckas med under senaste veckorna genom att besöka viktiga delstater. I och med att republikanerna klarat av att behålla majoriteten där kan han säkra kommande nomineringar, inklusive eventuella nya domare till Högsta Domstolen. Demokraterna ser ut att förlora 3 senatorer till republikanerna vilket skulle innebära 53-47. Demokraten Heidi Heitkamp lyckades inte försvara sin senatsplats till Kevin Kramer i röda North Dakota. Clare McCaskill gick samma öde tillmötes. Hon förlorade mot republikanen Josh Hawley i röda Missouri. Tredje demokrat att förlora senatsval var Joe Donnely i röda Indiana mot republikanen Mike Braun.

I guvernörsvalen ser det ut att bli blandade resultat men de viktigaste och jämnaste valen är inte helt avgjorda än. I Florida har republikanerna gått bättre än väntat med DeSantis som vann över favoriten Gillum med knapp marginal. I Colorado har demokraten Jared Polis vunnit. Republikanen Kris Kobach ser ut att förlora i Kansas. I Wisconsin är sittande guvernören republikanen Scott Walker illa ute mot Tony Evers. Demokraten Gretchen Whitmer har vunnit i Michigan. I Illinois vann demokraten Pritzker.

I flera delstater hålls också viktiga omröstningar. Ett exempel är att i Florida kommer tidigare straffade få rösta efter att det förslaget röstats ja till av väljarna där. Det kan få viss inverkan i kommande presidentval.

Vi uppdaterar detta inlägg kontinuerligt när resultaten klarnat…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.