Demokraternas partiplattform accepteras inte av progressiva

Cori Bush

Kongressledamöterna Rashida Tlaib och Ro Khanna samt kandidaten Cori Bush (hon kommer sitta i kongressen 2021) har alla sagt att de röstat nej till demokraternas plattform. Samtliga dessa tre stöttas av Justice Democrats.

Anledningen till att dessa inte röstar för plattformen är att partiet inte står bakom Medicare For All. Vissa andra progressiva väntas ändå acceptera partiplattformen, som t ex Alexandria Ocasio Cortez. Hon talar under partikonventet och har medverkat i en partigrupp som syftat till att föra Bernies anhängare närmare Bidens. AOC stöttade Bernie Sanders under primärvalen.

Omröstningen för plattformen kommer inte bli dramatisk eftersom väldigt få kommer rösta nej. Dessutom är själva partiplattformen mest en symbolisk handling som Biden eller partiet inte är bunden till. Det är mer ett dokument som ska syfta till att ena partiet. Istället blir det uppenbart för de som är progressiva att partiledningen inte står för deras åsikter.

Det kan vara några till som röstar nej, men än så länge är det bara dessa som uttalat officiellt att de gjort det.

Partiet föreslår nu främst att göra modifieringar till Obamacare om Joe Biden väljs. Det verkar inte ens bli någon Public Option, som det talats om tidigare. En s k public option skulle innebära att medborgarna skulle kunna välja en statlig sjukvårdsförsäkring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.