Fördel Biden?

Varför leder Joe Biden demokraternas fält i opinionsundersökningar inför presidentvalet 2020? Ja, ett uppenbart svar är att han är den kändaste av möjliga kandidater och var vicepresident under populära presidenten Obama. Det för också med sig några fördelar som många kanske inte tänker på.

Joe Biden har full kontroll på mejllistor som Obama samlade in redan 2007 och har växt till sig ordentligt under det decennium som följt sedan dess. Detta utnyttjar nu en Super Pac som officiellt inte stöder någon kandidat, men är tydligt inriktade på att hjälpa Biden inför 2020. American Possibilities heter detta PAC och där säljs tex denna t-shirt och en kaffemugg med texten Cup of Joe. Den senare produkten var tydligen en riktig storsäljare 2012.

Tanken är väl att Biden kommer vara populär i Rostbältet där Trump överraskade 2016. Personligen tror jag ändå han kommer få det svårt och att han inser det innan han ställer upp officiellt. Hans tidigare försök i presidentkampanjer har ju varit misslyckade. Gräsrötterna verkar dessutom ha laserfokus på sakfrågor där Biden varit vag (Medicare for All, $15 minimum wage osv).

Vadslagningsfirmorna har inte Joe på förstaplats utan rankar flera möjliga kandidater högre än honom. Kamala Harris leder där före Beto O’Rourke och Elizabeth Warren. Strax bakom detta fält finner vi Bernie Sanders. Övriga (Amy Klobuchar, Tulsi Gabbard, Kirsten Gillibrand, Cory Booker) är en bra bit efter i nuläget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.