Går demokraterna mot ny förlust i viktigt val i dag?

I Virginia är det guvernörsval i dag tisdag som kan få stor betydelse för hur 2018 kommer se ut politiskt. Demokraten Ralph Northam leder i opinionsundersökningarna, men republikanen Ed Gillespie verkar ha knappat in något i slutet av kampanjen. Gillespie är mer känd nationellt, han har bland annat varit ordförande för republikanska partiorganisationen (RNC).

Den som kommer till makten får inflytande över hur valdistrikten ska indelas. Virginia har stor betydelse i presidentval eftersom dessa brukar vara jämna. Det gör detta guvernörsval extra viktigt även nationellt. Båda partierna har spenderat stora summor i valet.

Demokraten Northam har en nyliberal profil som basen inte blivit speciellt inspirerad av. Han försöker knyta sin motståndare till Trump, presidenten som tappat i popularitet under året och förlorade delstaten Virginia i presidentvalet mot Clinton för ett år sedan.

Republikanen Gillespie har anammat Trumps kampanjstrategi för att engagera den egna basen, bland annat genom att blåsa i hundvisslan om latinos, invandring och omfamna gamla sydstatsgeneralers monument. Det var här i Virginia (Charlottesville) som nazisterna höll en uppmärksammad march för några månader sedan. En kvinna dog efter att en anhängare av demonstranterna kört sin bil in i en folkmassa av protesterande.

Lyckas Gillespie vinna lär Trumps strategi fortsätta under många viktiga mellanårsval runt om i landet nästa år.

Här ett kort inslag på CNN om valet:

Och msnbc:

För att understryka hur viktigt valet är har Trump spenderat tisdagsmorgonen med att twittra ut flera negativa tweets om Northam och uppmana de egna väljarna att rösta på Gillespie. Under valdagen håller även ett tiotal andra delstater lokala val till delstatsförsamlingarna.