Håller Obamas ledning i viktiga Ohio?

Ohio är delstaten som får allra mest uppmärksamhet just nu (även om kampanjerna totalt sett besökt Florida fler gånger senaste månaden). Obama har lett i the Buckeye State med viss marginal fram till debatterna, men nu har det blivit betydligt jämnare. Frågan alla ställer sig är om Obamas ledning i Ohio håller när Romney är inne i en så stark trend nationellt?

Senast i dag kom Survey USA med en ny undersökning som visar att Obama leder med 3 %-enheter i Ohio. Anledningen till att Obama går bättre här än i nationen som helhet anses bero på stödet till bilindustrin. Men i dag visar en annan undersökning gjord av Rasmussen på helt jämnt i Ohio, 48-48.

Tar Romney greppet även om Ohio får Obama det svårt att vinna valet. Han har ju halkat efter i Florida, Colorado, North Carolina och Virginia. Utan alla dessa viktiga delstater vinner troligtvis inte Obama nödvändiga 270 elektorsröster. Han kan teoretiskt vinna utan Ohio men då krävs det segrar i Wisconsin, Colorado, New Hampshire och Iowa.

Övriga delstater där kampen nu är intensiv är New Hampshire, Wisconsin, Iowa, Colorado och Nevada. Men ingenstans är kampen så hård som om Ohios 18 elektorsröster. Delstaten brukar rösta på presidentvalets vinnare. Senaste 12 valen har man haft “rätt”. Hur blir det i år?