Hillary Clinton favorit att vinna Iowa

Det råder ingen större tvekan om att Hillary Clinton är favorit att vinna nomineringsmötet i Iowa mot Bernie Sanders den 1 februari. Det visar vår genomgång av flera statistiska beräkningar av opinionsundersökningar, officiella stöd från andra politiker och odds på vadslagningsfirmor.

Nate Silvers fivethirtyeight ger Hillary Clinton i skrivande stund 79 % chans att vinna Iowa. PredictWise ger henne 67 % chans. Och på RealClearPolitics genomsnitt av opinionsundersökningar leder hon knappt före Bernie Sanders.

Många väljare brukar uppge att de bestämmer sig sista dagarna, så mycket kan hända. Men allt tyder i dag på vinst för Hillary Clinton i Iowa.

På republikanernas sida är det ännu jämnare. Donald Trump leder knappt före Ted Cruz i en majoritet av opinionsundersökningarna. Fivethirtyeight ger ändå Cruz marginellt större chans att vinna där än Trump (49 % mot 42 % chans). På PredictWise är det Trump som ges störst chans att vinna med 62 % chans mot 35 % för Cruz. RealClearPolitics visar på några procentenheters ledning för Trump över Cruz.

Vilka kandidater tror du vinner Iowa?