I väntan på sjukvårdsreformer

Striden verkar nu främst stå om en statlig sjukvårdsförsäkring (public option) ska inkluderas i reformen. Motståndarna till det är en hel del konservativa Blue Dog demokrater och nästan samtliga republikaner (Olympia Snowe är ett eventuellt undantag). Finansutskottet har satt käppar i hjulet för Obamas önskan om en public option. Där ingår flera tunga Blue Dogs som nu har presenterat en plan där public option inte ingår.

Problemet för Obama är att han inte har råd att bryta med dessa mer konservativa demokrater, då försvinner demokraternas övertag i kongressen. Redan är 2 av 60 demokrater i senaten svårt sjuka (Byrd och Kennedy) och kan därmed inte alltid vara med och rösta. Progressiva bloggare är allt annat än nöjda med den senaste tidens utveckling, medan försäkringsbolagen snart kan korka upp champagnen. Deras lobbyverksamhet har än så länge varit mycket framgångsrik.

Ordkriget om sjukvårdsreformer har varit hårt och än så länge vunnits av motståndarna. Men det finns undantag. En av Bushs främsta påhejare under Irakkriget och en av republikanernas skarpaste strateger, Bill Kristol, fastnade i Jon Stewarts fälla igår kväll:

[tags]usa, sjukvård[/tags] dn