John Lewis fick ingen ny Voting Rights Act

Foto: President Barack Obama hugs Rep. John Lewis, D-Ga. after his introduction during the event to commemorate the 50th Anniversary of Bloody Sunday and the Selma to Montgomery civil rights marches, at the Edmund Pettus Bridge in Selma, Ala., March 7, 2015. (Official White House Photo by Pete Souza).

Rätten att rösta i USA har på olika sätt inskränkts under lång tid. Speciellt har det skett i sydstaterna, vilket till slut blev så uppenbart att en lag infördes för att stoppa diverse demokratiskt tveksamma metoder. Den heter Voting Rights Act. Men när många i USA trodde att rasism var ett avslutat kapitel för nationen togs den bort 2013. Det skedde genom ett beslut i USA:s högsta domstol. Kritiker driver på för att en liknande lag ska införas igen.

John Lewis, demokratiske kongressledamoten som gick bort i fredags, var en av politikerna som försökte återinföra Voting Rights Act. Det fick han dock inte uppleva innan han dog.

Blodig söndag

Han var en av flera aktivister som greps och slogs blodiga av poliser under den legendariska protestmarschen från Selma till Montgomery 1965. Anledningen till protesten var att de ansåg att svartas rättigheter åsidosattes av samhället. Rätten att rösta inskränktes t ex genom att det inte fanns tillräckligt många vallokaler i distrikt med hög andel afro-amerikaner. Det ledde i sin tur till långa köer och lägre valdeltagande och därmed sämre representation.

Förra året fick demokraterna igenom Voting Rights Advancement Act i representanthuset. Republikanerna har dock makten i senaten och lagförslaget har inte tagits upp där.

Som en följd av beslutet 2013 tog republikanska guvernörer i bland annat Texas snabbt beslut för att minska antalet röster från minoritetsgrupper. En ID-lag infördes, man tog bort minoriteter från röstlängder och gjorde om distrikt, vilket missgynnade minoriteter i delstaten. Precis den typen av odemokratiska lagar som Voting Rights Act tidigare satte stopp för.

Påverkar presidentvalet 2020

Hur den typen av beslut kommer påverka presidentvalet 2002 är svårt att säga. Mycket fokus har hamnat på Georgia där delstatens republikanske guvernör Brian Kemp har rensat hårt i röstlängden i minoritetsområden. Demokraternas fd guvernörskandidat Stacey Abrams har förutom att försöka bli Bidens vicepresidentkandidat, fokuserat sin kraft på rösträtt. Hon anser att hon förlorade valet mot just Kemp p g a att guvernören rensat bort miljontals väljare från röstlängden.

De som kommer till makten i delstaterna efter valen 2020 får rita om distrikten. Demokraterna är oroliga för att det kan leda till ännu sämre representation för minoriteter.

I vilket fall som helst kommer det antagligen fortsatt bli svårt för demokraterna att vinna sydstaterna i presidentval.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.