Jon Huntsman kan bli USA:s nye utrikesminister

Republikanske presidentkandidaten Jon Huntsman har nu tillkommit på listan över personer som det spekuleras i kring ny utrikesminister. Hillary Clinton väntas avgå inom kort, men det har inte helt bekräftats än.

Huntsman var USA:s ambassadör i Kina under Obama, men avgick för att kunna delta i republikanernas primärval 2011-12. Han lyckades inte nå några större framgångar där. Om Obama väljer Huntsman även för detta uppdrag skulle den fd ambassadörens chanser att ställa upp i presidentvalet 2016 minska.

Övriga kandidater som det spekulerats kring är John Kerry, Susan Rice, Tom Donilon, William Burns och Chuck Hagel.

Problemet för Kerry är att demokraterna då antagligen förlorar den viktiga plats i senaten som han innehar. Mycket talar för att Scott Brown i så fall skulle knipa den platsen i senaten. Han förlorade i höstens val sin plats i senaten till Elizabeth Warren.

Susan Rice har redan fått utstå en hel del kritik för sin insats under attacken mot konsulatet i Libyen. Hon skulle antagligen få en tuff utfrågning i kongressen. Gissningsvis vill Obama undvika detta.

Tom Donilon innehar i dag tjänsten som nationell säkerhetsrådgivare. Chuck Hagel är moderat republikan och fd senator. William Burns är nummer två i rangordningen på utrikesdepartementet, en respekterad diplomat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.