Kamala Harris får hjälp inför presidentvalet 2020 av Kalifornien

Kamala Harris (demokratisk senator från Kalifornien) på kampanjmöte den 28 juni 2017 i Washington DC. Foto: Mobilus In Mobili

Nyligen skrev Kaliforniens guvernör demokraten Jerry Brown på förslaget om att tidigarelägga delstatens primärval till den 3 mars 2020. Normalt har Kalifornien röstat i slutet av primärvalssäsongen i juni.

Anledningen till att Brown och Kaliforniens styrande demokrater vill flytta valet är för att det ska få större betydelse. I juni brukar ju primärvalen vara mer eller mindre avgjorda och partiets presidentkandidat utsedd. Flytten antas ändå främst ha skett för att hjälpa Kaliforniens nyaste senator Kamala Harris. Hon spås ställa upp i presidentvalet 2020. Mycket talar för att hon kan bli etablissemangets främsta kandidat mot en progressiv kandidat. Inte helt olikt den kamp som 2016 gav oss Bernie vs Hillary.

Harris kritiseras av progressiva för att hon som delstatens justitieminister inte försökte åtala Steven Mnuchin för några år sedan när han var inblandad i en bankskandal. Nu är han Trumps finansminister. Skandalen gällde OneWest Bank där Mnuchin var VD och anklagades för väldigt aggressiva pantövertaganden av bostäder (foreclosures). Mnuchin gav kampanjbidrag till Kamala Harris och slapp senare åtal.

Progressiva stör sig också på att Harris tagit över stora delar av Hillary Clintons donatorer efter möten i välbärgade Hamptons tidigare i år. Bland annat har hon fått kampanjbidrag från Harvey Weinstein, Hollywoodproducenten som anklagas för sexövergrepp på flera kvinnor. Bidragen ska hon nu skänka till välgörenhet.

I flera sakfrågor är Harris ett ganska oprövat kort eftersom hon är ny i kongressen. Men hon är väldigt populär bland Hillary Clintons anhängare som definitivt vill se en kvinnlig president efter nästa val. Främst har hon uppmärksammats för skarpa frågor under utfrågningarna av justitieministern Jeff Sessions.

LÄS:  Förtidsröstningen har börjat i presidentvalet

Nyligen skrev Harris på Bernie Sanders “Medicare for All“, vilket ändå gav henne lite cred bland progressiva.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.