Kavanaugh godkänd – vad betyder det för USA?

Protester utanför kongressen den 27 september. (Foto: Mobilus In Mobili)

Trumps val till Supreme Court har nu blivit godkänd och ska snart ta plats och börja jobba. Domaren Brett Kavanaugh har trots flera allvarliga anklagelser fått tillräckligt stöd av republikanerna i kongressen + en demokrat, Manchin från West Virginia. Röstsiffrorna blev till slut 50-48 efter att Alaskasenatorn Lisa Murkowski lagt ner sin röst i ett röstbyte med en frånvarande senator som tänkt rösta ja. Han var på sin dotters bröllop. I övrigt röstade alla som väntat enligt partilinjen. Republikanerna Collins och Flake som väl varit närmast att vackla röstade båda ja.

Detta gör att de konservativa nu har en tydlig majoritet i landets högsta domstol. Många väntar sig att abortfrågan kommer att dyka upp där inom inte allt för lång tid. Och då lär abortmotståndare vinna ny mark. Roe v Wade från 1973 är det beslut som gjort aborter lagliga (inom vissa gränser), men nu alltså kan komma att utmanas. Jurister som uttalat sig i amerikanska medier förväntar sig att beslutet kommer att ändras och därmed göra aborter olagliga.

Republikanska senatorn Susan Collins från Maine uppger att hon inte är abortmotståndare, men röstade ändå för Kavanaugh. Redan innan hon röstade samlade Pro-choice anhängare in stora summor pengar till den som vill utmana henne i nästa val. Summan är i skrivande stund över 30 miljoner kronor. Hon lät sig inte påverkas av det, utan verkar mer oroad av att bli utmanad från höger i ett republikanskt primärval. Något hon gärna vill undvika.

LÄS:  Hon är Bidens kandidat till vicepresident enligt spelarna

En rad andra kontroversiella beslut väntas också avgöras i Supreme Court som kan få stora konsekvenser för USA. Exakt vad det kan bli får vi återkomma till i mer detalj när sådana mål blir aktuella.

Närmast är fokus istället på vad denna nomineringscirkus kan leda till i kongressvalet om en månad, den 6 november. Demokraterna hävdar att det är en blå våg på gång som kommer föra fram partiet till majoritet i representanthuset. Trump hävdar istället att det kommer bli en röd våg. Prognosmakarna som tittat närmare på opinionsundersökningarna spår att demokraterna kommer få rätt denna gång. Oddsen på vadslagningsbyråerna talar också för demokraterna.

Om demokraterna når majoritet i representanthuset kan de teoretiskt sett inleda ett riksrättsförfarande (impeachment) mot Trump, Kavanaugh eller båda två.

I senaten väntas valets resultat bli väldigt jämnt och just nu ser det inte ut som demokraterna kommer nå majoritet där, men det är så jämnt att det inte är omöjligt. För att någon ska bli fälld i en riksrätt krävs dock 2/3-dels majoritet i senaten. Det ser i denna miljö av hård trohet till det egna partiet inte ut att vara realistiskt.