New York väljer Conservative Party?

I New York pågår ett mycket uppmärksammat extraval till kongressen i området NY-23. Republikanska partiet utsåg utan primärval en kandidat som av många republikaner uppfattas som helt oacceptabel. Kandidaten heter Dede Scozzafava och hon har bland annat uttalat stöd för en kvinnas rätt till abort. Det har gjort att den mer socialkonservativa väljarkåren i distriktet nu föredrar Conservative Partys kandidat. Han heter Doug Hoffman.

Sarah Palin och Mike Huckabee är två som ger sitt stöd åt Conservative Partys kandidat Hoffman. Palin gör det helt officiellt och Huckabee lite mer underförstått. Newt Gingrich står dock fast vid att Dede Scozzafava är den bästa kandidaten. Men det är Hoffman som fått störst stöd tex av Michele Bachmann, Steve Forbes, Washington Times, Wall Street Journal, National Review mfl.

Hoffman har också fått stöd av tunga grupper som Club for Growth. Scozzafava har dock stöd av vapenorganisationen NRA. Det är inte ofta dessa två grupper står på olika sidor i en politisk kamp, men nu gör man det.

Många ser denna splittring inom republikanerna som ett test på vilken sida som kommer gå segrande ur striden inför kommande och ännu viktigare val.

Genom splittringen har demokraternas kandidat Bill Owens seglat upp till knapp och oväntad ledning i ett konservativt distrikt som ingen demokrat vunnit sedan inbördeskriget.

3 november hålls valet. Några andra spännande val den dagen har vi tagit upp tidigare.