Pressade kandidater inför Iowa

Amy Klobuchar (d)

På måndag den 3 februari går väljarna i Iowa till vallokalerna. Det är jämnt och väldigt ovisst. Med Biden och Sanders i knapp ledning och Warren och Buttigieg inte långt efter kan resultatet bjuda på överraskningar.

Allt går ut på att vinna delegater inför konventet i sommar. Men ändå handlar mycket av bevakningen kring vilka kandidater som kommer floppa och överraska positivt. Därför har Biden och Sanders inte råd att hamna utanför topp 2. Negativ pressbevakning om varför det gick så dåligt i Iowa är inte någon bra förutsättning för att vinna nästa valdag i New Hampshire.

Warren och Buttigieg har lite lägre förväntningar på sig, men måste antagligen nå minst en tredje plats för att det inte ska uppstå vissa problem. Alltså kommer den av dessa fyra nämnda som inte når en pallplats i Iowa få svettas. Eventuellt kan Buttigieg överleva en fjärdeplats. Anledningen till det är att hans aktier sjunkit dramatiskt under senaste månaden. Få förväntar sig att han ska överraska, vilket kan bli ett bra slagläge för honom.

Vem tvingas hoppa av?

Bakom dessa fyra lurar Klobuchar. Frågan är om hennes kampanj avslutas om hon inte åtminstone når en överraskande 3:e plats. Iowa är nästan hemmaplan för henne. En femteplats eller sämre i linje med opinionsmätningarna leder väl rimligen till att hon får hoppa av? Hon är dock som en av sju kandidater kvalificerad till åttonde debatten den 7:e februari. Och hon går starkare än nationellt även i New Hampshire.

LÄS:  Hon är Bidens kandidat till vicepresident enligt spelarna

Yang lär dock inte hoppa av oavsett resultat eftersom han väntas gå bättre i New Hampshire, får vara med i nästa debatt och har starkt gräsrotsstöd.

Samma sak gäller Tulsi Gabbard. Hon har i vissa undersökningar från New Hampshire nått 8 %-enheter. Även om hon inte får vara med i debatten den 7:e och misslyckas i Iowa fortsätter hon säkert.

Bloomberg har siktet inställt på Super Tuesday och verkar inte bekymra sig så mycket över Iowa och New Hampshire. Det var en strategi som totalfloppade för Giuliani en gång i tiden. Bloomberg har dock en betydligt större kassakista.

Steyer får vara med i åttonde debatten och väntas inte heller hoppa av efter Iowa även om han skulle kamma noll delegater där.

Färre än 10?

Vi är nere i 12 kandidater nu och säkert färre än tio efter Iowa. Delaney, Patrick och Bennet heter kandidaterna som är chanslösa, men som ändå inte hoppat av än.

Nu närmar det sig ett första avgörande!