FBI-undersökning av Kavanaugh får avgörande stöd av republikan

Republikanen Jeff Flake (Arizona) chockade under omröstningen i dag fredag genom att kräva en FBI-undersökning samtidigt som han röstade ja i Justitieutskottet till Kavanaugh. Det gör att trycket på honom nu istället sprids vidare till de övriga senatorer som också tvekar. Där i senaten ska de först rösta om de ska gå vidare med en slutlig omröstning. Det är alltså det Flake kräver att de inte ska göra förrän FBI kontaktats. Han vill se en FBI-undersökning inom en veckas tid. Demokraternas krav igår var just detta och får nu alltså viktigt stöd av Flake och möjligtvis fler republikaner.

Det krävs fortfarande åtminstone en till republikan i senaten som stöder Flakes idé annars kan republikanerna gå vidare. Flera demokrater vacklar också (främst Manchin), vilket gör att läget är mer osäkert än när vi startade denna viktiga fredag.

Hur Mitch McConnell som leder senaten går vidare blir nu intressant att se. Vita Huset och Trump måste dessutom kräva en FBI-utredning för att det ska bli av. Och det är vad Jeff Flake kräver.

Hade morgonens hissincident något med saken att göra? Antagligen inte, men det är en fråga som det nu spekuleras kring.

En annan och kanske viktigare utveckling sedan gårdagens förhör var att The American Bar Association (USA:s största organisation för jurister) uttalade ett stöd för en FBI-undersökning.

Jeff Flake ställer inte upp för omval i kongressen. Demokraten Manchin står på valsedeln i november och försöker bli omvald i republikanska delstaten West Virginia som Trump vann med runt 40-procentenheter. Han väntas därför rösta för Kavanaugh om inget ändras dramatiskt.

FBI kan inte fatta beslut, utan syftet blir i så fall endast att samla in bevis.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.