USAval.se adopterar en delstat

Joe Biden och Donald Trump (fotomontage)

Mediabevakningen av det amerikanska presidentvalet är precis som vanligt intensiv även i svenska medier. För att sticka ut lite hade vi tänkt göra något annorlunda, nämligen specialbevaka en för presidentvalet viktig delstat. Frågan är vilken delstat vi ska “adoptera”? Arizona, Michigan, Florida, Pennsylvania, Wisconsin eller någon annan delstat?

Delstaterna som har vissa möjligheter att bli jämna är dessa 18: Florida, Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, Arizona, Minnesota, Georgia, Virginia, Colorado, Iowa, Maine, Nevada, Ohio, New Hampshire, North Carolina och New Mexico. Övriga 32 delstater kommer inte bli jämna, förutsatt att inte någon av kandidaterna klappar ihop totalt.

18 delstater avgör presidentvalet

Av dessa 18 delstater är det bara några fåtal som är jämna i dag och som vi tror kommer avgöra presidentvalet. Det förutsätter att Trump knappar in på Biden och då är det några av dessa delstater som sannolikt kommer stå i fokus.

  • Florida
  • Wisconsin
  • Pennsylvania
  • Ohio
  • Michigan
  • Arizona
  • Minnesota
  • New Hampshire

2016 överraskade Trump med att vinna Pennsylvania, Wisconsin och Michigan. Inget oväntat att det kan bli jämnt igen i dessa delstater. Minnesota sticker dock ut på denna lista. Kan Trump vinna i svenskbygderna efter att demokraterna dominerat där i decennier? Arizona kan bli avgörande med fler latinoväljare detta år, som kan pusha Biden över 270 elektorsröster. Och så har vi Florida som alltid tycks vara extremt jämnt i presidentval, samtidigt som delstaten fördelar hela 29 elektorsröster.

Många spännande delstater att specialbevaka, men vi ska välja en som Biden med stor sannolikhet måste vinna om han ska bli president. Det är gamla hemstaten för den fd vicepresidenten. Pennsylvania.

LÄS:  Förtidsröstningen har börjat i presidentvalet

Denna delstat har 20 elektorsröster och har därmed fler än Minnesota, Michigan, Wisconsin, Ohio och Arizona. Pennsylvania är en viktig delstat helt enkelt. Det är en anledning till att Trump också riktat in flera attacker på Biden specifikt relaterade till Pennsylvania. Utanför Scranton där Biden växte upp attackerade Trump Biden nyligen. Han har också flera gånger lyft Bidens kritik av fracking som något Pennsylvanias väljare inte borde acceptera.

The Snake

FiveThirtyEight indikerar också att Pennsylvania är en av de viktigaste delstaterna för Biden att vinna om han vill nå 270. Det visar denna ormgrafik där delstaten hamnat just vid strecket för 270 elektorsröster som krävs för att vinna presidentvalet.

Om Pennsylvania av någon märklig anledning skulle bli helt ointressant och ojämnt under presidentvalet kanske vi adopterar någon delstat till. Givetvis kommer vi bevaka andra delstater också, men ambitionen är att vi ska lära oss mer om vad som händer där närmaste månaderna. Vad avgör valet där? Vilka frågor är viktiga?

Det är dessutom till 1600 Pennsylvania Avenue som presidentkandidaterna vill.

Och Donald Trump gick på University of Pennsylvania.

Vi börjar vår artikelserie om Pennsylvania inom kort.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.