Vad vill Bernie or Bust åstadkomma?

Bernie Sanders på kampanjmöte i Arizona i augusti 2015. (Foto: Gage Skidmore CC BY-SA 2.0)
Bernie Sanders på kampanjmöte i Arizona i augusti 2015. (Foto: Gage Skidmore CC BY-SA 2.0)

Proteströrelsen “Bernie or Bust” har växt sig något starkare när en del missnöjda anhängare av Bernie Sanders insett att förlusten är nära. De hävdar att de inte kommer rösta på Hillary i presidentvalet i november (och inte heller på Trump). Utbrytargruppen har inte stöd av Sanders själv, som sagt att han kommer göra allt för att stoppa Trump från att vinna.

Vad vill Bernie or Bust åstadkomma? I ett första skede ville dessa att Bernie skulle få en rättvis behandling av partiorganisationen under primärvalen och nomineringsmötena. Hotet om att inte rösta på Hillary syftade till att skapa inflytande över den processen. Har det lyckats? Nej, det är svårt att påstå.

Nästa steg verkar vara att fortsätta använda rörelsen för att utöva påtryckningar inför konventen med syfte att få inflytande där i sakfrågor och demokratireformer inför framtida primärval. Också det en tung uppförsbacke.

Men nu verkar det som denna grupp fått nya och vildare idéer. Greg Nash som är talesman för gruppen uppgav under senaste dygnet att han skulle vilja se att Bernie lämnar demokraterna. Han uppger också att det skulle vara förödande om Bernie skulle ge sitt officiella stöd till Hillary inför presidentvalet. Vill Bernie ändå stötta demokraterna och Hillary så överger de honom och lämnar över facklan till Green Party.

Vilka påtryckningar håller då dessa anhängare på med? Ett litet exempel är att runt 4000 anhängare av Bernie or Bust har skrivit på en protestlista om att Hillary bör hoppa av kampanjen för att hon undersöks av FBI (mejlservern hon hade i hemmet).

Mycket talar för att personer som är ledarfigurer i Bernie or Bust i höst kommer att rösta på Green Party och deras presidentkandidat Jill Stein. Eftersom gruppen inte är tillräckligt stor är det frågan om det får någon större betydelse. Men det finns så klart en risk för Clinton om dessa växer i antal pga fortsatta motsättningar.

Det här är definitivt något att hålla ögonen på när vi närmar oss Kalifornien som röstar 7 juni. På vilket sätt tänker Clinton utropa sig själv som vinnare efter det? Erkänner Sanders sig besegrad när alla val är hållna? Hur kommer Bernie Sanders agera för att dämpa dessa anhängares förhoppningar om inflytande och större förändringar? När och hur starkt kommer han ge sitt stöd till Hillary?

Mardrömmen för Clinton skulle vara om hon fick nyhetsrapporter om att Sanders ska ha ett möte med Stein. Det lär inte inträffa, men bara tanken kan säkert hålla Hillary vaken 3 am.

På andra sidan verkar #NeverTrump ha tappat all kraft.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.