I dag lördag den 20 februari är det valdag igen. För demokraterna är det nomineringsmöte i Nevada och republikanerna håller primärval i South Carolina. Förutsättningarna för alla kandidater:
Donald Trump
Fastighetsmogulen leder stort i South Carolina och väntas vinna, men det har blivit jämnare enligt senaste dagarnas opinionsmätningar. Andra spekulerar i att Trump har chans att vinna samtliga delstatens delegater. Det beror på att varje kongressdistrikts vinnare i South Carolina får det distriktets alla delegater.
Under senaste debatten gick han till hård attack mot främst Jeb Bush (för W, 9/11 etc), vilket publiken på plats inte gillade. Efter det har cirkusen fortsatt med hårda ord mellan Trump och påven. Den katolska kyrkans överhuvud sa att Trump inte är kristen pga att han vill bygga en mur mot Mexiko. Skadar något av detta honom eller blir det som vanligt att inget kontroversiellt han säger sänker opinionssiffrorna?
Republikanska etablissemanget måste snart hitta en enda kandidat att pusha mot Trump när vi närmar oss Super Tuesday och mars månads alla stora valdagar. Det är en mängd delegater som står på spel då. Tills fler hoppat av verkar inget kunna stoppa fenomenet Trump.
Ted Cruz
Det mesta har gått Ted Cruz väg under primärvalen så här långt, minus några fula tricks (hans kampanj spred rykten om att Carson hoppat av). Vinst i Iowa och trea i New Hampshire. Nu är vi i en delstat som bör passa Cruz socialkonservativa värderingar. I onsdags gick Cruz upp i ledning över Trump för första gången på flera månader i en ny nationell undersökning från Wall Street Journal och NBC. Är opinionsundersökningen en ”outlier” eller början på en positiv trend? Cruz måste komma minst tvåa i South Carolina för att det inte ska tolkas som ett misslyckande.
Jeb Bush
Storebror George W Bush fick vara med för första gången under kampanjen och det gav Jeb! ny energi.
Kampanjmötena har attraherat mycket media och dragit bort spotlighten från Trump (några minuter iaf). Det där vapenfotot som Jeb spred på twitter väckte också uppmärksamhet. Kan Jeb förvalta detta intresse från media till röster i valet? Minst en tredjeplats krävs för att det inte ska bli högljudda krav på avhopp. Mycket tyder på att han misslyckas.
ROCK HILL, S.C. — Jeb wraps up: "I hope you think it’s possible for us to do this. I hope you don’t think the end is near."
— Ashley Parker (@AshleyRParker) February 18, 2016
Marco Rubio
Rubio hamnade efter misslyckandet i New Hampshire i en mediaskugga, bakom Trump (alltid) och Bush (W). I onsdags fick han så ett viktigt officiellt stöd från populära guvernören i South Carolina, Nikki Haley. Placerar Rubio sig på fjärdeplatsen eller sämre trots stödet från Haley är kampanjen i gungning. Han behöver åtminstone en tredjeplats, men det lär då inte bli ett ”segertal” som efter tredjeplatsen i Iowa. För att gå stärkt ur denna valdag behövs en silverplats.
John Kasich
Ohioguvernören är moderata republikaners sista hopp. Kan han överraska i en konservativ sydstat? Han vill så klart gärna stanna kvar till hemstaten Ohio röstar den 15 mars där alla 66 delegater går till vinnaren. Men han får fundera på om han verkligen vill fortsätta hjälpa Trump vinna primärval, när övriga kandidater delar upp rösterna istället för att enas om en utmanare.
Ben Carson
Carson har snubblat ett antal gånger under det här valet och underpresterat. Det börjar bli dags för honom att hoppa av om han inte kan överraska positivt i South Carolina heller. Kanske vill ändå etablissemanget ha honom kvar så att han tar några röster från Cruz.
Hillary Clinton
Fd utrikesministern är knapp favorit och hårt pressad att vinna Nevada. Delstaten har tidigare pekats ut som en del av hennes brandvägg som Bernie inte skulle kunna ta sig förbi. Senaste dagarna har hon för att sänka förväntningarna istället pekat på att det bor många vita där, ett uttalande latinos i Nevada inte uppskattat. Blir det Iowajämnt är det ett ytterligare problem för henne på listan över bränder som hon haft svårt att släcka. Vinner hon däremot med viss marginal är hon tillbaka starkare än på länge. Det ser då extra ljust ut inför South Carolina som röstar en vecka senare, där hon redan leder stort.
Bernie Sanders
Sanders måste visa att han har starkt stöd även utanför delstater med få minoriteter (New Hampshire och Iowa) för att det inte ska se hopplöst ut för honom i närmaste månadens alla val. Nevada kan vara en hyfsad möjlighet för honom att överraska. Han är fortfarande underdog och har inte fullt lika mycket press på sig att vinna som Hillary Clinton, men måste åtminstone komma nära. För första gången har en nationell undersökning (Fox News) visat på en knapp ledning för Bernie mot Hillary. Genomsnittet av senaste undersökningarna visar dock på Hillaryledning med nära 10 procentenheter.