Valresultat New Hampshire 2016

Stora segrar för Trump och Sanders i New Hampshire

Demokraterna (100 % av valdistrikten räknade)
Sanders 60,4 % 15 delegater
Clinton 38,0 % 9 delegater
Andra 1,7 %

Republikanerna (100 % av valdistrikten räknade)
Trump 35,3 % 11 delegater
Kasich 15,8 % 4 delegater
Cruz 11,7 % 3 delegater
Bush 11,0 % 3 delegater
Rubio 10,6 % 2 delegater
Christie 7,4 %
Fiorina 4,1 %
Carson 2,3 %
Gilmore 0,0 %
Andra 1,7 %
Källa: NH GOP

Det går chockvågor genom etablissemanget denna valdag i The Granite State. Både Donald Trump och Bernie Sanders har vunnit stort. Hur stort? Över 15 %-enheter. Det är massiva marginaler. Hillary måste rimligen skakas om ordentligt av det här. Clintonkampanjens negativa attacker på Bernie Sanders senaste dagarna verkar ha skadat henne.

På republikanernas sida har Kasich tagit hand om andraplatsen med strax över 15 %. Cruz, Bush och Rubio gör upp om bronsmedaljen. Det är stor skillnad på trea eller femma i det här läget. Rubio har inte levt upp till förväntningarna. Kan det bero på debattfloppen för honom?

Under Hillarys tal ikväll efter den chockerande stora förlusten framstod hon som irriterad och skakad. Hon försökte hävda att hon också vill allt det som gjort Bernie så populär, men att hon skulle vara bättre på att genomföra det. Hennes trovärdighet är det stora problemet. Tillgången är att väljarna uppfattar det som att hon skulle ha större chans att vinna mot en republikansk kandidat. I kommande delstater leder hon stort, men siffrorna där väntas påverkas av Sanders vinst i New Hampshire.

LÄS:  Trump avbryter presskonferens - skjutning utanför

Bush verkade ha fått ny energi i sitt tal och går vidare mot South Carolina, utan momentum, men vidare. Viktigaste var att han slog Rubio.

Trump lovade igen att göra America Great Again. Publiken välkomnade honom inte med “Trump, Trump” utan “Bygg muren, bygg muren”. Han var noga med att tacka hela familjen individuellt på scen. “Vi lärde oss mycket om Ground Game på en vecka”.

Bernie Sanders segertal började med ett stort leende och en hes röst “Tack New Hampshire!”. “Tack vare ett stort valdeltagande vann vi”, sa Sanders. Publiken fick ett standardtal av Bernie. Han kritiserade mediaetablissemanget. En sådan kritik riktar in sig på en känd tv-personlighet på MSNBC. Vi får återkomma till den storyn närmaste dagarna.

Främsta besvikelserna denna kväll är Rubio och Christie på republikanernas sida och Clinton på demokraternas sida. Mycket talar för att Fiorina hoppar av efter en inte helt oväntad sjundeplats ikväll. Även Christie borde inse att det här resultatet inte duger.

Valresultatet innebär att Sanders och Trump går upp i ledning totalt sett räknat i vunna delegater.

Nevada (demokraterna) och South Carolina (republikanerna) röstar härnäst. Innan dess flera debatter. Se vår kalender.

Mer om valdagen i New Hampshire