Varför budgetunderskottet ökar i snabb takt

Om lite mer än ett år 2020 väntas budgetunderskottet i USA nå över 1 biljon dollar trots en stark ekonomi. Det innebär nästan en dubbling sedan Trump tog över. Här en genomgång av några av de viktigaste förklaringarna till varför.

Försvaret och räntebetalningar på underskottet är största posterna. Även en åldrande befolkning och Trumps massiva skattesänkningar bidrar till situationen.

Vad händer när/om ekonomin försvagas i nästa lågkonjunktur? Skatteintäkterna kommer minska samtidigt som befolkningen fortsätter att bli äldre och det leder till högre utgifter för staten. Den ekvationen går inte riktigt ihop. Få politiker vill föreslå lösningar, men de republikaner som gör det antyder förslag om minskade utgifter för tex olika sjukförsäkringsprogram för äldre (Medicaid, Medicare, social security). Bland demokraterna som vågar yttra sig förespråkas minskade försvarsutgifter och höjda skatter för de rikaste.

Budgetunderskottet är ingen större fråga under mellanårsvalet 2018 eftersom vi befinner oss mitt i en högkonjunktur. De som brukar pusha för frågan är de republikaner som tillhör Freedom Caucus i kongressen. Dessa är främst ute efter lägre skatter och bryr sig mindre om själva underskottet. När de under Trump fått lägre skatter klagar de inte på att just det starkt bidrar till hål i budgeten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.