Vem vinner Florida i presidentvalet 2020?

Florida är en stor delstat med viktiga 29 elektorsröster i presidentval. Trump vann där 2016 med 1,2 %-enheter. Har demokraterna chans att vinna delstaten 2020? Vad som gör delstaten så intressant är att republikanerna sannolikt inte har råd att förlora där om de vill vinna ett presidentval.

Efter att en folkomröstning i Florida gjort att många fd fångar nu återfår rösträtten har det förekommit förhoppningar från demokraterna om att det ska påverka delstaten i deras riktning. Är det så? Finns det andra demografiska förändringar som påverkar delstaten inför presidentvalet 2020?

Under mellanårsvalet 2018 vann republikanerna både guvernörsvalet och senatsvalet i delstaten. Det finns därför en konsensus om att republikanerna går in i 2020 års presidentval med – en knapp – men ändå en fördel i Florida.

Att rösträtten för tidigare fångar kan påverka valet är överdrivet. Demokraterna kan kanske vinna en majoritet av dessa röster eftersom de är låginkomsttagare och färre vita en delstaten i stort, men de är också män. Dessa tenderar att rösta mer på republikanerna.

Det pågår dock en annan demografisk förändring som många missar år efter år. Den här:

Källa: Business Insider

Många flyttar till Florida från andra delar av landet. Netto +7,8 per 1000 invånare under perioden som nämns i grafiken. Det är som du kanske gissat mer välbärgade pensionärer det rör sig om till största del. Äldre tenderar att rösta på republikanerna, vilket är anledningen till att det kommer bli fortsatt tufft för demokraterna i Florida.

LÄS:  YouTubers favoriter i presidentvalet 2020

Marginalerna är dock små, så kampen om delstaten lär säkert bli intensiv. Just nu verkar det ändå som att demokraterna har bättre chans i Michigan, Pennsylvania och Wisconsin än i Florida att vinna en delstat som Trump vann 2016.