Demokraternas presidentkandidater 2008

Huvudkandidater

ObamaBarack Obama
Har gjort kometkarriär och är för närvarande USA:s ende svarte senator och representerar staten Illinois. Han höll ett bejublat tal vid demokraternas partikonvent 2004. Afrikas problem ligger honom varmt om hjärtat. Under 2006 besökte Obama Sydafrika där han i skarpa ordalag kritiserade regimens usla AIDS-bekämpning. Själv har han rötter i Kenya. Oprah uttalar sig i princip aldrig om politik men i en intervju med Larry King sa hon att hon stöder Barack Obama. I samband med att han lanserade sin nya bok The Audacity of Hope sa han att han möjligtvis ställer upp i presidentvalet. Vinsten i Iowa den 3 januari 2008 innebar att fler började tro att han hade möjlighet att utses till demokraternas presidentkandidat.
Ställer upp.
Senaste nytt om Barack Obama | Hemsida

ClintonHillary Clinton
Bill Clintons fru. Fd first lady, nu New Yorks senator. Kan hon bli USA:s första kvinnliga president? Hon är inför valen storfavorit att vinna demokraternas nominering. Hennes främsta nackdelar är att många republikanska väljare sedan länge bestämt sig för vad de tycker om henne, dvs de ogillar henne starkt. Maken Bill är dock mäkta populär bland demokraterna fortfarande och det är Hillary Clinton också. Hennes misslyckande med sjukvårdsreformer under Bill Clintons styre talar mot henne. Hon har ändå gjort sjukvården till en av sina huvudfrågor igen. Lewinsky-skandalen kan sätta käppar i hjulet. Inte många känner till att hon var republikan under sin ungdom och jobbade för en republikansk presidentvalskampanj då. Som senator har hon positionerat sig som en mittenpolitiker och samarbetat med flera republikaner. Hon förknippas med många av makens fd rådgivare och insiders, vilket inte gillas av progressiva bloggare och gräsrötter. Hillary är helt enkelt lite för knuten till etablissemanget inom partiorganisationen DNC för deras smak.
Ställer upp.
Senaste nytt om Hillary Clinton | Hemsida

Övriga kandidater

Kandidater utan chans att vinna.

Mike Gravel
77-årig senator från Alaska. Frispråkig kandidat med svagt stöd som livat upp debatterna med sin raka kritik av Bush och demokraternas övriga kandidater.
Ställer upp.

Kandidater som gett upp kampanjplanerna

EdwardsJohn Edwards
Försökte bli president 2004 också. Blev då bara vice-presidentkandidat med Kerry. John Edwards har en bakgrund som advokat och har fått mycket ekonomiskt stöd av advokatbyråer. Han beskrev sig själv frekvent som ”The son of a millworker” i förra presidentvalet. Han ansågs då vara för oerfaren, kanske kan han överraska denna gång. Han har varit aktiv i New Orleans efter katastrofen där. Edwards har stort stöd bland fackföreningar. Tillhör en av toppkandidaterna på demokraternas sida, inte minst för att han kommer från en sydstat, North Carolina. Sydstaterna brukar annars välja republikaner. Edwards meddelade den 28 december 2006 att han ställer upp. Den 30 januari 2008 kom nyheten att han hoppar av.
Ställer upp.
Senaste nytt om John Edwards | Hemsida

Dennis J. Kucinich
Kongressledamot från Ohio. Kucinich anses stå längst till vänster bland demokraterna. Han ställde upp i presidentvalet även 2004. Som främsta fråga hade han då som nu Irakkriget, som han motsätter sig starkt. Då fick han mer uppmärksamhet för att han var ungkarl. Idag är han gift och får mest uppmärksamhet för att han är kort medan frun är lång. Anses inte ha någon som helst chans att vinna.
Ställer upp.
Senaste nytt om Dennis Kucinich | Hemsida

RichardsonBill Richardson
Framgångsrik guvernör i New Mexico. 1997 var han USAs ambassadör i FN och anses ha stor utrikespolitisk erfarenhet. Utrikespolitiken brukar inte vara så viktig i presidentval, men med tanke på Irak blir det säkert så 2008. Richardson gjorde en underhållande och uppmärksammad cowboyannons inför valet 2006. Han är spansktalande, vilket är en stor fördel eftersom en växande del av USAs befolkning är hispanics precis som han själv. I januari 2007 var han med och mäklade fram en vapenvila i Darfur, Sudan.
Ställer upp.
Senaste nytt om Bill Richardson | Hemsida

dodd.jpgChris Dodd
Dodd är född 1944 och har suttit i senaten sedan 1981 som representant för staten Connecticut. Han har nära band till fackförbund. Han röstade för Irakkriget men säger nu att det var ett misstag. Dodd meddelade att han skulle kandidera på radioprogrammet ”Imus in the morning” den 11 januari 2007.
Ställer upp.
Senaste nytt om Chris Dodd | Hemsida

BidenJoseph R. Biden Jr.
Senator från Delaware. Föddes 1942 och blir antagligen den äldste som ställer upp i presidentvalet 2008. Är katolik. 30 år gammal valdes han in i Senaten 1972. Röstade för Irakkriget och ogillas bland annat av den anledningen av populära amerikanska bloggare bland demokraterna. Biden meddelade den 12 november 2006 att han ställer upp som presidentkandidat för demokraterna.
Ställer upp.
Senaste nytt om Joe Biden | Hemsida

GoreAl Gore
Fd vice-president som nästan blev president. Klimatfrågorna kan föra honom tillbaka in i hetluften (pun intended). Framgångarna med An inconvenient truth (En obekväm sanning) har varit stora. Totalt sett fick han fler röster än Bush i valet 2000. Bushs impopularitet gör att tankar kring hur situationen varit om Gore vunnit istället kan ge honom vissa sympatier. Han var mot Irakkriget från första början. Det blir trots allt svårt att vinna republikanska röster. Han anses av många som för fyrkantig och tråkig.
– Ställer troligtvis inte upp.
Senaste nytt om Al Gore | Hemsida

ClarkWesley Clark
Clark är den erfarne generalen som försökte bli Demokraternas presidentkandidat 2004. En outsider som inte fick tillräckligt stöd 2004, men blivit mer politiskt van under de år som gått sedan dess. Clark kampanjade under sommaren 2006 för Ned Lamont och talade vid bloggaren DailyKos konvent, Yearlykos. Han anser själv att ett av misstagen han gjorde 2004 var att ställa upp för sent, bara fyra månader innan första primärvalet. Troligtvis lämnar han därför besked under första kvartalet 2007 om han ställer upp denna gång eller inte.
– Ställer nog inte upp.
Senaste nytt om Wesley Clark | Hemsida

KerryJohn Kerry
Vietnamveteran, demokraternas presidentkandidat senast. Kerry är inte aktuell igen. Han nämns i diskussionerna ändå eftersom han har en stark position inom demokraterna. Dessutom är han enormt rik tack vare frun Teresa Heinz, arvtagerskan till ketchupföretaget Heinz. Kerry kan få viss sympati bland demokraternas kärnväljare eftersom det var så nära att han vann. Han gjorde ett uppmärksammat och mindre lyckat skämt inför kongressvalen 2006 som resulterade i mycket dålig press för honom. Uttalandet gör det ännu svårare för honom att bli nominerad.
– Ställer inte upp
Hemsida

BayhEvan Bayh
Senator och fd guvernör från republikanska fästet Indianapolis, i staten Indiana. Står till höger om i princip alla övriga Demokraternas kandidater. Ogillas därför skarpt av progressiva bloggare i USA. Evan Bays pappa var också senator och försökte bli demokraternas presidentkandidat, men förlorade mot Jimmy Carter. Efternamnet Bayh uttalas baj. Bayh meddelade den 17 december 2006 att han inte ställer upp efter att ha kampanjat intensivt under hösten. Läs mer
– Ställer inte upp.
Hemsida

Russ Feingold
Senator från Wisconsin. Han har gjort sig känd främst genom ett samarbete om att reformera kampanjfinansieringslagar tillsammans med republikanen John McCain. Röstade mot Irak-kriget. Röstade mot The Patriot Act. Feingold meddelade den 11 november 2006 att han inte ställer upp.
– Ställer inte upp.
Hemsida

Mark Warner
Warner är en framgångsrik fd guvernör i det republikanska fästet Virginia. Han anses populär bland demokraternas bloggare, som tex Dailykos. Meddelade den 12 oktober 2006 att han oväntat nog inte ställer upp trots att han ansetts som Clintons största hot och låg tvåa i opinionsmätningar. Läs nyheten
– Ställer inte upp.
Hemsida

VilsackTom Vilsack
Guvernör i Iowa, en av de viktigaste staterna i nomineringsprocessen. I just den här staten brukar nämligen första primärvalen hållas, så även 2008. Det ger Vilsack en uppenbar fördel. Han har redan meddelat att han ställer upp för att bli demokraternas presidentkandidat. Till hans fördel talar att det just ofta är guvernörer som slutligen vinner, inte senatorer. Han är dock en outsider och anses inte ha särskilt stora möjligheter att vinna. Meddelade den 23 februari 2007 att han inte ställer upp.
– Ställer inte upp.
Hemsida

3 reaktioner på ”Demokraternas presidentkandidater 2008

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.