Valresultat demokraternas primärval 2020

Under våren 2020 utser demokraterna partiets presidentkandidat. Blir det Bernie, Biden, Bettan, Buttigieg, Bloomberg eller någon annan?

Senast uppdaterad: 25 februari

Vunna delegater (pledged delegates)

1991 delegater krävs för majoritet och därmed seger. Än så länge har vi valresultat från: Iowa, New Hampshire, Nevada. Dessa siffror kan komma att ändras marginellt i samband med lokala delstatskonvent som hålls under våren.

Vår rådata som grafiken baseras på kan du se här.

För att ge en överskådlig bild av hur långt vi kommit i delegatjakten kommer här också en bild av totalt antal delegater som ska fördelas under valen.

Delegater som kandidaterna kan vinna: 3979
Delegater som krävs för att vinna majoritet: 1991
Superdelegater som får vara med i andra omgången på konventet: 771
Totalt antal delegater i andra omgången på konventet: 4750

Vi bryr oss inte om superdelegater (unpledged delegates eller automatic delegates) än. Anledningen till det är att dessa inte tilldelas i val.

Superdelegater är partitoppar och valda politiker med mera som kan välja fritt hur de ska rösta. De får dock bara rösta i en eventuell andra omgång på konventet i sommar. I första omgången har dessa ingen rösträtt. Därför har dessa superdelegater ingen betydelse förrän det eventuellt skulle bli så jämnt att det går till en andra omgång på konventet. Det är osannolikt att det skulle hända, men vi återkommer till det så klart om det skulle bli aktuellt.

Källor till dessa valresultat ovan är lokala partiorganisationer som ansvarar för rösträkningen, AP, FiveThirtyEight och TheGreenPapers.

Valresultat Presidentvalet 2016