Invandringen problem för republikanerna

Den illegala invandringen från främst Mexiko ser ut att bli en stor valfråga i USA, främst bland republikanernas presidentkandidater. Några republikaner inklusive Bush är för ett förslag som innehåller amnesti åt illegala invandrare som just nu debatteras flitigt. Majoriteten av republikanerna är dock starkt emot detta förslag. På Fox News tas ämnet upp dagligen och det är tydligt att republikanerna tänker göra invandringen till en stor valfråga 2008.

På Ronald Reagans tid förespråkade han i princip fri invandring. 1979 när han meddelade sin kandidatur föreslog han att alla arbetare i Nordamerika skulle kunna röra sig fritt och jobba där de ville. Tio år senare i sitt avskedstal till nationen 1989 sa han bland annat:

I’ve spoken of the shining city all my political life, but I don’t know if I ever quite communicated what I saw when I said it. But in my mind it was a tall, proud city built on rocks stronger than oceans, wind-swept, God-blessed, and teeming with people of all kinds living in harmony and peace; a city with free ports that hummed with commerce and creativity. And if there had to be city walls, the walls had doors and the doors were open to anyone with the will and the heart to get here.

Framträdande konservativa republikaner försöker frentetiskt framstå som nästa Reagan. I just den här frågan verkar många dock inte riktigt komma ihåg att Reagan just förespråkade i princip fri invandring.

Duncan Hunter
Duncan Hunter är presidentkandidaten som tom hjälpt till att bygga ett staket vid gränsen för att stoppa invandrare. Han har valt kampanjslogan: ”A Genuine Reagan Republican For America”.

Tom TancredoMen extremaste motståndaren till invandrare är med god marginal presidentkandidaten Tom Tancredo. Så här skriver han på sin kampanjhemsida:

Illegal aliens threaten our economy and undermine our culture. While our brave soldiers risk their lives to protect us overseas, our political elites lack the courage to defend us at home. I am 100% opposed to amnesty. As President, I will secure our borders so illegal aliens do not come, and I will eliminate benefits and job prospects so they do not stay.

Går det att vinna ett presidentval och samtidigt vara så tydligt invandrarfientlig med tanke på alla latinamerikanare och andra invandrare som har rösträtt? Bush har i båda sina presidentval på ett smart sätt vänt sig speciellt till latinoväljare, tex i viktiga Florida.

[tags]invandring, usa, republikanerna, tom tancredo, duncan hunter[/tags] intressant.se

 • Magnus E Andersson

  Även en mycket stor majoritet av amerikanarna är emot amnestin, så frågan ses snarast som att demokraterna och de som driver igenom amnestin är eliten som inte har kontakt med verkligheten och folkets önskan.

  En sak med denna fråga är att det finns massvis med mexikanare som under årtionden sökt att invandra till USA den legala vägen. En del har naturligtvis lyckats. De som inte lyckats får dock finna sig i att kriminella nu plötsligt får fulla medborgliga rättigheter samt fri sjukvård i USA, vilken alltså normalt kräver en ansökning och att regelverk uppfylls.

  Mordfrekvensen bland illegala flyktingar är förresten skyhög.

  Jag läste någonstans att 1/4 av Mexikos befolkning flyttat till USA, och några miljoner illegalt alltså.

  Det finns de spanskspråkiga som inte vill att USA ska ha engelska som modersmål och att euro-amerikanarna ska ”åka tillbaka” till Europa. En arvssynd på 200-300 år… ”Europeiska” spanjorer i Mexiko då?

  Motsvarande över 2000 miljarder dollar sas nånstans att amnestin skulle kosta (jämför med tillskott på 120 miljarder till Irak).

  Att kontrollera landets gränser har en hög prioritet hos alla amerikanska politiker i dag, men frågan är viktigare för vissa, och att du beskriver det som invandrarfientlighet visar att du inte vet vad du talar om.

  Många irakier som tillhör insurgents och al Qaida har flytt till Mexiko via Kuba, samt ”flyr” in i USA. Det är ett faktum, och du anser kanske att jag är ”invandrarfientlig” eftersom jag skriver om detta faktum?

 • Usaval.se

  Mitt inlägg om republikanernas åsikter kring invandringen var en reflektion kring Bush och Reagans ståndpunkter kontra främst Tancredos åsikter, men även Hunters.

  Den illegala invandringen i USA är helt klart en stor och komplicerad fråga. Det visar inte minst den intensiva debatt kring det förslag som nu ligger på bordet.

  Opinionsundersökningar i frågan ger lite blandade signaler. Rasmussens undersökning visar att bara 28 % stöder förslaget samtidigt som samma undersökning visar att många fler stöder demokraterna än republikanerna när det gäller invandring. NYT och CBS undersökning visar att en övervägande majoritet stöder de förslag som finns i denna immigration bill när förslagen specificeras för respondenterna.

  Att Tancredo kan beskrivas som invandrarfientlig står jag för även om ordet är lite laddat. Jag skulle eventuellt valt att beskriva honom som ”starkt kritisk till invandring” istället. Någon annan inklusive dig har jag inte beskrivit med det ordet. Om det var främst det ordet du vände dig mot i det jag skrev så kan jag i fortsättningen låta bli det ordet. No problemas.

  Bush har försökt att få fler latinoväljare att bli republikaner. Han har under sin tid som guvernör och i båda presidentvalen varit mycket framgångsrik med det. Nu verkar republikanerna slå in på en annan väg och det är det jag ville belysa med mitt inlägg. Sen ville jag också belysa att frågan kommer att bli stor i presidentvalet 2008. Jag tror att vi båda håller med om det.

 • Magnus E Andersson

  Okej. Det där blev bättre!!!

 • Magnus E Andersson

  Fast ”invandrarfientlig” är iofs även det tveksamt. Man skulle väl inte säga om någon som ville avskeda läkare utan läkarlicens att denne var läkarfientlig… ;)

 • Usaval.se

  Frågan är nog lite mer komplicerad än att man kan göra så svepande jämförelser. Men som sagt jag förstår vad du menar.