Nej, Obama har vunnit flest delegater i valen

DN och SvD fortsätter liksom en del media i USA att rapportera att Clinton vann Super Tuesday och leder i antal delegater. Det är troligtvis inte alls sant och iaf inte hela sanningen. Anledningen till förvirringen är att många inkluderar superdelegater i valresultaten vilket är märkligt eftersom de inte tilldelas genom val. Obama vann flest delstater (13-9, förutsatt att Clinton vann jämna New Mexico) OCH Obama vann sannolikt även flest delegater på supertisdagen. Där är det dock väldigt ovisst i nuläget, liksom vem som vann flest antal röster men det har mindre betydelse.

Viktigast är:

Obama leder när det gäller antal vunna delegater (pledged delegates) totalt sett om man inkluderar alla stater som hållt val (635-630 enligt CNN och 838-834 enligt MSNBC). Det enda Hillary Clinton leder i är om man också räknar in superdelegater som inte tilldelas utifrån valresultat (823-741 enligt CNN och 1038-940 enligt ABCNews).

Superdelegater är tex guvernörer och senatorer som bestämmer själva vem de ska rösta på och därför indikerar detta istället stöd från etablissemanget. Det finns 796 superdelegater. Dessa kan dessutom ändra sig när som helst. En hel del superdelegater har inte bestämt sig än och kommer rösta på den som väljarna utser. Ser man bara till valresultaten leder alltså Obama väldigt knappt före Clinton, vilket även Clintons kampanj erkänner.

Obama kommer troligtvis leda tydligare efter nästa val på lördag den 9 februari som hålls i Lousiana (med större andel afro-amerikansk befolkning än South Carolina), Nebraska och Washington (Clintons främsta chans denna dag). Därefter följer minst lika starka stater för Obama: 10 feb i Maine, 12 feb i Washington DC (Obama ser ut att vinna stort), Virginia (Clintons bästa chans denna kväll) och Maryland (stor afro-amerikansk befolkning).

Det innebär att Obama sannolikt redan nästa vecka är ikapp och förbi Clinton också om man inkluderar superdelegater. Problemet för Obama är att en del media fram tills dess kommer fortsätta att blanda in superdelegater i valresultaten, vilket inte är korrekt.

[tags]usa, usa-valet, barack obama, hillary clinton, super tuesday[/tags] intressant.se