Republikanerna halkar efter

Som vi under de senaste dagarna skrivit om här på USAval.se har Obama och Clinton samlat in rekordmycket pengar. Han 32.5 miljoner dollar och hon över 27 miljoner dollar.

Samtidigt verkar det som att republikanerna inte har lika lätt att samla in pengar. Varför är det så? Det finns två huvudanledningar. Många rika personer som vill säkra inflytande tror att demokraterna vinner. Men ännu viktigare är att demokraternas kärnväljare är mer nöjda med sina kandidater än republikanerna är med sina. Entusiasm omvandlas till dollarklirr.

McCain har bara samlat in 11 miljoner dollar vilket är mindre än tidigare och en stor besvikelse för hans kampanj. Romney förväntas samla in mest av republikanerna, men slår troligtvis inte någon av demokraternas toppkandidater. Giuliani lär säkert göra ett bra andra kvartal, men når nog inte Romney. Man tror att Giuliani kommer att slå första kvartalets siffror medan Romney inte kommer att göra det. Delvis beror det på att Giuliani varit sen ur startblocken. Men det beror också på att Romney hamnat i en del mindre trubbel. Nu senast en gammal absurd historia som gränsar till djurplågeri av familjen Romneys hund. Den fick tydligen sitta fast på ett biltak under en flera timmar lång bilresa. Vem påstår att amerikansk politik är tråkig?

Missnöjet bland republikanska kärnväljare har uppstått pga att huvudkandidaterna inte anses vara tillräckligt konservativa och inte har de rätta sociala värderingarna. Invandringspolitiken är en fråga som splittrat republikanerna. Samtidigt växer missnöjet med Irakkriget nu också bland republikanska väljare.

Siffrorna är som sagt inte offentliga än för republikanerna. Det blir intressant att se om skådisen Fred Thompson offentliggör sina siffror. Det behöver han inte göra eftersom han bara ”testar vattnen” genom att inte vara officiell kandidat än. Uppger han siffrorna är det säkert imponerande siffror för att skrämma konkurrenterna. Håller han tyst lär siffrorna inte vara så märkvärdiga än. Många republikaner verkar nu sätta sitt hopp till Thompson. Intressant är också om krigsmotståndaren och fd libertarianen Ron Paul lyckas omvandla det enorma intresset på nätet för sin kampanj till cash.

På ett annat område har republikanerna det tufft, i svenska medier. Det skrivs mycket i svensk press om kampen mellan Obama och Clinton (DN tex), men märkligt lite om republikanerna. Kanske beror det på att svenskar helt enkelt är mer intresserade av demokraternas kandidater, kanske beror det på något annat. Vad tror du?

[tags]usa, republikanerna[/tags] intressant.se