Kalender för presidentvalet 2020

Presidentvalet 2020 hölls tisdagen den 3 november. Innan dess utsågs demokraternas presidentkandidat i en serie debatter, primärval, nomineringsmöten och slutligen ett partikonvent.

Hålltider under valnatten för presidentvalet 2020

Under natten till onsdagen den 4 november svensk tid stängde vallokalerna och då kom första valresultaten.

Delstaterna räknar rösterna och vid ett väldigt jämnt resultat kan det bli en omräkning av rösterna. Det väntas ske i t ex Georgia och kommer ta cirka två veckor. Efter det certifierar delstaterna valresultaten, senast den 8 december.

Elektorerna röstar

Den 14 december röstar elektorerna. Det finns 538 stycken och dessa är inte bundna till valresultatet, men utses av partierna. Ibland blir det någon enstaka av dessa som röstar annorlunda än valresultatet. Ovanligt många gjorde det 2016 då t ex Colin Powell fick några av dessa röster trots att han inte ställde upp i presidentvalet.

Röstningen bland elektorerna certifieras i kongressen och senaten den 6 januari 2021.

Biden tar över

Demokraten Joe Biden tar över som ny president i USA den 20 januari 2021.

Tidigare händelser under 2020

Partikonvent

Demokraternas partikonvent hölls 17-20 augusti 2020 i den viktiga delstaten Wisconsin, i staden Milwaukee. Det blev ett till största del virtuellt konvent. De flesta deltog på distans.

Republikanernas partikonvent hölls 24-27 augusti 2020 till stort del digitalt (tidigare planerat i Jacksonville, Florida), med några events i Charlotte, North Carolina.

Valdebatter

Partiernas nominerade kandidater möts

Första stora debatten mellan republikanernas presidentkandidat och demokraternas presidentkandidat hölls i Indiana den 29 september. Samtliga datum: