Sista debattens vinnare i presidentvalet 2020

Joe Biden och Donald Trump (fotomontage)

Biden och Trump möttes i en sista valdebatt i går och lyckades förmedla en del info kring sakfrågor, till skillnad från första debatten. Då avbröt Trump så många gånger att moderatorn fixat en “mute”-knapp till denna gång. Det ledde till en debatt som var mycket lättare att lyssna på och hänga med i.

Båda kandidaterna gjorde bättre ifrån sig. Enligt flera undersökningar som gjordes kort efter debatten verkar Biden ha vunnit. Det är dock i eftersnacket dagarna efter debatten som det växer fram en vinnare kring något som uppmärksammas av media. Så brukar det vara i a f. Denna gång kanske Bidens ord om fracking och olja kan fälla honom? Annars var det inget speciellt sensationellt som hände, vilket är negativt för Trump. Eftersom han ligger efter i opinionsundersökningarna hade han behövt en tydligare seger i debatten.

Närmaste dagarnas opinionsmätningar i Pennsylvania, Wisconsin, Arizona, Michigan och Florida blir avgörande för hur media kommer beskriva valet. “Redan avgjort” eller “Trump knappar in”?

Vi får se vad som händer, men inför debatten ledde Biden med 10 %-enheter nationellt och med över 5 %-enheter i flera viktiga battleground states som Michigan och Wisconsin t ex. Det är dock jämnare i Florida, Arizona, North Carolina, Georgia och Texas. Trump behöver vinna nästan alla dessa för att bli omvald. Biden har råd att förlora de flesta, men måste vinna några annars är det pension från politiken för honom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.