20 möjliga presidentkandidater inför valet 2020

Det är tidigt att börja spekulera om presidentvalet 2020, men vi tar en första titt på 20 möjliga kandidater för demokraterna. Starkast opinionsstöd i dag har antagligen Elizabeth Warren och Bernie Sanders. Båda dessa redan gamla senatorer kommer inte vara yngre om fyra år. Men det finns fler kandidater. En med en viss svensk anknytning.

711px-elizabeth_warren-official_113th_congressional_portrait
Elizabeth Warren (67)
Senator från Massachusetts. Starkt stöd bland Bernies anhängare. Trycket på henne att ställa upp kommer antagligen bli stort om Bernie avstår.

Sanders-021507-18335- 0004
Bernie Sanders (75)
Senator från Vermont. Ingen inom demokraterna har starkare stöd än Sanders. Sannolikt blev primärvalskampanjen 2016 den sista med tanke på hans ålder.

711px-tim_kaine_official_113th_congress_photo_portrait
Tim Kaine (58)
Senator från Virginia. Etablissemanget i Washington tror att Kaine har en chans, men få utanför denna isolerade bubbla är inspirerade av hans misslyckande som VP till Clinton. Han har redan uttalat sig och sagt att han inte tänker kandidera utan fokusera på senaten. Sådana förnekanden är standard för tänkbara presidentkandidater, men just nu framstår han inte som speciellt het.

cory_booker_official_portrait_114th_congress
Corey Booker (47)
Senator från New Jersey. Populär och skicklig på att möta väljare både på twitter och på gatan. Gillar att kampanjarbeta och var antagligen den utanför närmaste familjen som kampanjade hårdast för Clinton. Rätt ålder. Men om korruption och kopplingar till Wall Street fick Clinton på fall 2016 så sitter Booker i samma båt. Han har fått stora kampanjbidrag från Wall Street. Mer pragmatisk än progressiv och samarbetar gärna över partigränsen.

711px-sherrod_brown_official_photo_2009
Sherrod Brown (64)
Senator från Ohio. Inte lika känd som Warren och Sanders, men han har samma progressiva profil. Han är något yngre än dessa och kommer från viktiga delstaten Ohio. Inte speciellt karismatisk.

698px-senatorgillibrandpic
Kirsten Gillibrand (49)
Senator från New York. En förhållandevis ung och populär politiker. Hon är inte så känd nationellt, men jobbade hårt för Hillary under kampanjen. Har också fått stort stöd från Wall Street vilket kanske inte kommer ses som något positivt av väljarna.

720px-amy_klobuchar_official_portrait_113th_congress
Amy Klobuchar (56)
Senator från Minnesota. Populär i hemstaten men okänd utanför. Bakgrund som åklagare.

710px-al_franken_official_senate_portrait
Al Franken (65)
Senator från Minnesota. Komikern från Saturday Night Live som blev politiker. Det har redan startats ett Super-Pac för honom av några anhängare inför 2020. Ett populärt kampanjtrick som han brukar göra är att rita den amerikanska kartan med alla delstater för fri hand.

LÄS:  Iowa utser 3 (!) vinnare i demokraternas presidentval 2020

603px-martin_omalley_2010
Martin O’Malley (53)
Fd guvernör från Maryland. Har inte riktigt det populistiska stöd som Bernie och är inte fullt lika progressiv. Rätt ålder. Stärkte ändå sina odds genom att bli bättre och bättre under valåret, t ex i en uppmärksammad intervju på Fox & Friends. Katolik.

600px-kamala_harris_official_attorney_general_photo
Kamala Harris (52)
Nyinvald Senator från Kalifornien. Fd Attorney General i Kalifornien. Helt okänd nationellt, men hyfsat populär lokalt.

719px-official_portrait_of_vice_president_joe_biden
Joe Biden (73)
Vicepresidenten från Pennsylvania ställde inte upp 2016 och kommer väl inte göra det 2020 heller?

630px-julian_castros_official_hud_portrait
Julian Castro (42)
Bostadsminister under Obama, fd borgmästare i San Antonio, Texas. Karismatisk, ung och latino. Tvillingbror med kongressledamoten Joaquín Castro. Fd jurist, utbildad vid Harvard. Han var intern i Vita Huset när Bill Clinton var president.

729px-andrew_cuomo_by_pat_arnow_cropped
Andrew Cuomo (58)
Guvernör i New York. Son till en tidigare guvernör i New York, Mario Cuomo. Fd bostadsminister under Clinton. Känd nationellt. Anses stå till center-höger i demokraterna och är hårt kopplad till etablissemanget.

583px-john_w-_hickenlooper_world_economic_forum_2013_cropped
John Hickenlooper (64)
Guvernör i Colorado. Inte speciellt känd nationellt. Var geolog, men startade ett bryggeri och pub i Denver innan han blev politiker. På baksidan av hans memoarer skriver författaren som han samarbetade med: “jag hoppas vid Gud att han försöker bli president någon dag”. I boken erkänner Hickenlooper bland annat att han odlat marijuana utanför sitt sovrumsfönster när han var ung. Han har varit förlovad med en svensk kvinna.

661px-jay_nixon_2016
Jay Nixon (60)
Guvernör Missouri. Jurist som var delstatens Attorney General innan han blev guvernör. Methodist.

720px-brian_schweitzer_official_photo
Brian Schweitzer (61)
Fd guvernör Montana. Stödde Martin O’Malley i presidentvalet 2016. Ställer antagligen inte upp.

900px-deval_2
Deval Patrick (60)
Fd guvernör Illinois. Jurist.

711px-michael_bennet_official_photo
Michael Bennet (51)
Senator från Colorado. Affärsman och advokat. Född i New Delhi, Indien.

710px-tammy_baldwin_official_portrait_113th_congress
Tammy Baldwin (54)
Senator från Wisconsin. Advokat. Wisconsin är delstaten som Trump oväntat vann i 2016 års presidentval och demokraterna vill gärna vinna där 2020. Kanske med hjälp av Baldwin. Hon är den första senatorn som valts in som öppet gay. Anses tillhöra senatens mest liberala.

Med hela 20 stycken på denna lista skulle det kännas lite jobbigt om jag när vi har facit ändå missat att ta med vinnaren. Men det kan mycket väl hända. Vi lär veta mer om cirka 2 år när kandidaterna börjar ge sig till känna.

Vem tror du demokraterna utser?