Bernie Sanders chockar och vinner i Michigan

Bernie Sanders chockar och vinner i Michigan

Bernie Sanders på kampanjmöte i Michigan. (Foto: Todd Church.  CC BY 2.0)
Bernie Sanders på kampanjmöte i Michigan. (Foto: Todd Church. CC BY 2.0)

Bernie Sanders chockar i Michigan efter en lång och spännande valnatt. AP har gett segern till Bernie. Clinton väntades vinna stort där. Opinionsundersökningarna visade i snitt på seger för henne med 20 %-enheter. Bernie vann istället med nära 2 %-enheter. Bernies seger i Michigan räknas redan som en av primärvalens största överraskningar någonsin.

Nate Silvers FiveThirtyEight angav Clintons chanser att vinna Michigan till över 99 %, baserat på vägning av opinionsundersökningar och officiellt stöd i delstaten. Kanske är det här början på ett nytt intresse för Google Trender. En ung okänd statistiker som delvis använde sig av det, förutspådde nämligen det ingen annan gjorde.

Med alla röster räknade vann Bernie Sanders i Michigan med 49,8 % mot Clintons 48,3 %. Hillary Clinton ledde som sagt stort inför valet i Michigan i opinionsundersökningarna:

rcp-michigan

Valresultat från valnatten 8 mars


Totalt valresultat från alla delstater

Hillary vann Mississippi med god marginal. Trump vann både Michigan och Mississippi. Ted Cruz vann Idaho.

Flest delegater totalt från denna valnatt får Trump (genom segrar överallt) och Clinton (genom en väntad storseger i Mississippi, samtidigt som hon inte förlorade så stort i Michigan).