Bernie Sanders leder nu också i Iowa

Bernie Sanders har gått till ledning över Hillary Clinton i New Hampshire och nu även i Iowa. Det är delstaterna som röstar allra först våren 2016 under nomineringskampen.

The Vermont senator is favorite among 41% of Iowa likely Democratic particpaints, compared with 40% supporting the former Secretary of State, according to a Quinnipiac poll released Thursday. That marks a major reversal from early July, when Clinton was ahead of Sanders, 52% to 33%.

Av spelarna på vadslagningsfirmor ses Hillary Clinton fortfarande som favorit och Sanders är bara trea efter Biden som inte ens meddelat än om han tänker ställa upp. Frågan är om Sanders kan göra om Obamas oväntade seger 2008? Har Hillarys emailskandal påverkat väljarna så mycket? Jag tror inte emailskandalen är huvudanledningen till att väljarna vänt Clinton ryggen. Förklaringen är istället till stor del att väljarna vill ha en riktig kamp om sakfrågor mellan kandidaterna och inte en kröning av Hillary. Dessutom står de mest entusiastiska väljarna på demokraternas sida närmare Sanders i sakfrågorna.

Vad som fortfarande talar för Clinton är hennes formidabla stöd från partikamrater i ledande ställning (endorsements, Sanders har noll sådana medan Clinton har hundratals) och pengar (hon har samlat in långt mer pengar än Bernie). Om kampen mellan Hillary och Bernie blir utdragen så blir den också kostsam vilket kan drabba Sanders dubbelt. Dels att han får svårt att försvara sig mot annonsattacker och dels att väljarna kommer bli oroliga för hur han ska klara sig utan pengar mot en välfinansierad kandidat på republikanernas sida.

LÄS:  Under 35?

En ytterligare punkt som talar för Clinton är att hon fortfarande leder stort i nationella undersökningar. New Hampshire och Iowa är inte helt representativt för resten av landet. Befolkningen i dessa små delstater består av fler vita och mer högutbildade än snittet i resten av landet.

4 månader kvar, mycket kan hända.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.