Biden fortsatt i topp

Nationella opinionsundersökningar demokraternas kandidater

Grafiken ovan är från FiveThirtyEights sprillans nya funktion som ger oss ett genomsnitt av opnionsundersökningar. Nationella undersökningar visar fortfarande Joe Biden i topp, men det börjar bli dags att hålla mer koll på New Hampshire och Iowa nu. Där ser Biden svagare ut.

Om vi börjar med nationella siffrorna leder Biden med cirka 7-10 %-enheter. Bakom honom är Sanders knappt före Warren just nu med Buttigieg som tydlig fyra med runt 10 % i stöd. Efter dessa är det ett steg ner till Bloomberg, Yang, Booker och Klobuchar som ligger mellan 3-5 %-enheter.

Iowa är först ut att rösta och där går Buttigieg just nu klart bättre än nationellt. I flera undersökningar leder han till och med. Men det är betydligt jämnare mellan de fyra kandidaterna i topp. Warren är något efter topptrion och Biden går därmed svagare än nationellt.

Även i New Hampshire är det jämnt mellan toppkandidaterna och Buttigieg går även här bättre än nationellt. Biden går betydligt sämre.

Om någon av presidentkandidaterna lyckas vinna både Iowa och New Hampshire kan det bli tufft för mer än en av toppkandidaterna som kommer 3:a – 4:a att repa sig.

Närmast har vi en debatt den 19:e december att se fram emot mellan 7 kandidater som kvalificerat sig. Yang, Klobuchar och Steyer klarade sig denna gång, medan Booker, Castro och Gabbard får hitta något annat att göra denna kväll.

Debatten i Los Angeles riskerar dock att ställas in p g a en strejk i lokalen där den är tänkt att hållas.