Bara 5 presidentkandidater kvar

Den kanske viktigaste debatten så här långt närmar sig. Sjunde debatten sker i Iowa på Drake University i Des Moines den 14:e januari. Iowa röstar som första delstat den 3 februari.

Inför januaridebatten har bara 5 kandidater kvalificerat sig. Det finns dock lite tid kvar att uppnå kraven på opinionsstöd (minst 5 % i fyra nationella undersökningar) och antal donatorer till kampanjen (minst 225000). Men den 10:e så har tiden runnit ut.

Än så länge har de fyra toppkandidaterna Biden, Sanders, Warren och Buttigieg kvalificerat sig för debatten. Dessutom har Klobuchar med nöd och näppe klarat kraven.

Presidentkandidaterna som fortfarande har en viss chans att få vara med är främst Yang, Bloomberg, Booker och Steyer. Yang och Booker har klarat kraven på antal donationer.

Bloomberg är den enda av dessa som klarat kraven på opinionsmätningar, men han samlar inte in pengar eftersom han självfinansierar sin kampanj. Han kan ändå nå kraven på antal donatorer eftersom han säljer merch på sin kampanjsida, vilket räknas som donationer. Men antagligen lyckas han inte sälja till tillräckligt många supportrar.

Yang har klarat en av fyra undersökningar nationellt och det lutar åt att han inte får vara med denna gång.

Steyer har 2 opinionsundersökningar med stöd på minst 5 %-enheter. Han behöver alltså två till. Donationskravet har han sannolikt klarat, men det är inte bekräftat officiellt än.

Kan vi äntligen få en debatt med färre kandidater?

I februari väntas hela 3 debatter och kriterierna för att få vara med kan då tänkas vara baserade även på hur väljarna i Iowa (och senare New Hamsphire) röstat.