Biden har vunnit Wisconsin, eller?

Joe Biden

Biden har en ledning på över 20000 röster mot Donald Trump i Wisconsin. Samtidigt finns bara 300 röster kvar att räkna, enligt New York Times och lokala valmyndigheten. Enkel mattematik borde gälla och då har Biden vunnit den viktiga delstaten. Men i amerikanska val är inget enkelt.

Trump vann oväntat Wisconsin 2016. I opinionsmätningarna inför 2020 såg det ut som Biden skulle vinna med en större marginal, runt 8 %-enheter. Så blev det inte.

Trumps kampanj har sagt att de vill se en omräkning, eftersom marginalen är så liten. Han kan begära en omräkning av delstaten när det är så här jämnt. Så det har vi att se fram emot. Därmed anger inte nyhetsmedia att Biden vunnit Wisconsin.

Biden har just nu en större ledning i Michigan. Vinner Biden Arizona, Nevada, Wisconsin och Michigan så har han nått 270 elektorsröster och har vunnit presidentvalet. Mycket kan dock hända. Trump vill säkert försöka sätta diverse käppar i hjulet och ifrågasätta valresultatet.

När det gäller Arizona t ex så har Trumps kampanj ifrågasatt att Biden skulle ha vunnit där, vilket AP och Fox News uppgett. Kampanjen pushar officiellt för att Trump vunnit Arizona, Georgia, North Carolina och Pennsylvania. Notera att kampanjen inte nämner Wisconsin och Michigan, som ser ut att gå till Biden. Står sista slaget alltså nu om Arizona?

Ett ytterligare problem för Trump är att Biden leder i de sammanställningar som presenteras på tv-kanalerna och tidningar.

Trump har inte tilldelats Alaska än, men han väntas vinna där så klart.

Uppdatering: AP har nu officiellt gett Wisconsin till Biden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.