Bloomberg kandiderar inte

bloomberglow.jpgIdag har New Yorks borgmästare Michael Bloomberg skrivit en insändare i NY Times där han förklarar att han inte kommer att ställa upp som oberoende presidentkandidat. Han har förnekat det tidigare också, men nu gjorde han definitivt slut på spekulationerna.

I am not — and will not be — a candidate for president.

Bloomberg är en 66-årig miljardär som tidigare i år enligt hans medhjälpare uppgavs vara beredd att spendera 1 miljard dollar (!) av sina egna pengar på en presidentvalskampanj.

Bloomberg en möjlig vicepresident?
Nu kan spekulationerna istället tillta vad gäller hans möjligheter att väljas som vicepresidentkandidat. Med Bloombergs status som oberoende skulle han passa både Obama och McCains profil.

Lite luddigt formulerar Bloomberg det så här i sin insändare:

If a candidate takes an independent, nonpartisan approach — and embraces practical solutions that challenge party orthodoxy — I’ll join others in helping that candidate win the White House.

Obama mötte Bloomberg för någon månad sedan på ett café i New York. Bloomberg var tidigare demokrat men är nu registrerad som oberoende. I senaste borgmästarvalet ställde han upp som republikan. Obama behöver välja någon med stor erfarenhet av att styra antingen ett företag, en stad eller en stat. Bloomberg har erfarenhet av de två första och skulle därmed vara en möjlig vicepresidentkandidat. Frågan är dock om Obama inte lockas av att välja en kvinna och/eller någon från en republikansk stat.

Även för McCain skulle Bloomberg vara en tänkbar kandidat. McCain saknar också erfarenhet av att leda ett företag eller en stad och behöver en kandidat med den erfarenheten.

Frågan är dock om Bloomberg är tillräckligt populär. Han kommer dessutom från en stat som lär vinnas av demokraterna. Därför är han ett smartare val för McCain som då skulle ha chansen att vinna viktiga New York. McCain är dock i behov att stärka sin konservativa profil och behöver därför inte en oberoende fd demokrat som stöd. Det skulle ytterligare försvåra för McCain att vinna konservativas röster.

[tags]usa, usa-valet, michael bloomberg[/tags]