Hillary Clinton utmanas av en av världens rikaste

bloomberg.jpgPrecis som när Ross Perot blandade sig i presidentvalet 1992 med stor framgång (19 %) väntas någon eller flera stormrika personer ta chansen att kandidera 2008 som oberoende presidentkandidater.

Den främsta av dessa är New Yorks borgmästare Michael Bloomberg som placerar sig bland USA:s 50 rikaste personer enligt Forbes. Han har precis hoppat av republikanerna för att registrera sig som oberoende väljare. Det tolkar många nu som ett första steg mot att han kommer att ställa upp som oberoende presidentkandidat.

Tre framstående kandidater från New York kan alltså komma att stå på valsedlarna i 2008 års presidentval. Senator Hillary Clinton och republikanen Rudy Giuliani som tidigare var borgmästare i New York är de övriga två. Clinton och Giuliani har mycket att förlora på denna utveckling eftersom båda leder.

Bloomberg sägs ha större stöd än Giuliani i New York, men Hillary Clinton uppges vara populärast i The Big Apple av dessa tre i nuläget.

Bloomberg har tidigare varit demokrat, bytte parti till republikanerna inför valet till borgmästare och har nu alltså velat en gång till. Med ett gigantiskt berg av pengar lär han inte ha några problem att kandidera som oberoende kandidat trots de enorma utgifterna för en sådan kampanj. Det beräknas behövas svindlande summor, runt en miljard kronor.

Det är rekordmånga som tror sig kunna bli president. I höst när det hettar till på allvar lär antalet seriösa kandidater vara runt 25 stycken.

Kanske kan dessutom något annat parti få vind i seglen än de två stora? Det finns ett flertal betydelsefulla andra partier än demokraterna och republikanerna i USA.

Hillary verkar upptagen med att leka Sopranos och välja kampanjlåt (DN).

[tags]usa, michael bloomberg, rudy giuliani, hillary clinton[/tags] intressant.se