Cory Booker föreslår strängaste vapenlagarna av presidentkandidaterna

Flera presidentkandidater profilerar sig i frågan om vapenlagar. Kongressledamoten Eric Swalwell från Kalifornien är en av dessa. Han kickade igång sin kampanj i Parkland, Florida, där senaste årens mest kända skolskjutning ägde rum. Men han bjöd inte på något direkt revolutionerande förslag för att ta itu med problemen. Demokraterna har allmänt pushat för mer bakgrundskontroller och tillämpning av existerande vapenlagar.

Nu lanserar Cory Booker den antagligen mest ambitiösa och radikala planen för att försöka komma tillrätta med problemen. Han vill förutom förbud för vissa vapen som demokraterna beskriver som ”assault weapons” även skapa ett federalt register över personer som har vapenlicens.

Republikanerna har gått till massiv motattack på detta förslag som de ser som ett ingrepp i amerikanernas frihet.

Att köpa och äga ett vapen kräver ingen licens i USA på federal nivå. I vissa delstater som i Bookers hemstat New Jersey krävs dock ett tillstånd vid köp. Det enda som krävs på federal nivå är att du vid köptillfället klarar en bakgrundskontroll.

Booker vill skapa ett nationellt register med licenser liknande körkort. I Sverige är det ju inget kontroversiellt, utan mer av en självklarhet. Däremot ses Bookers förslag som radikalt av amerikansk media. Frågan är om han får med sig några av demokraternas övriga presidentkandidater på detta?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.