Cruz sista chans att stoppa Trump?

På tisdag den 3 maj röstar Indiana som av många beskrivs som Cruz sista chans att utmana Trump. Cruz ligger bara cirka 6 procentenheter efter Trump där i RCP:s sammanställning av senaste opinionsundersökningarna. Dessutom har han inlett ett samarbete med Kasich som kan ge en hel del röster till. Och så har han utsett sin vicepresidentkandidat. Vinnaren i Indiana får samtliga 57 delegater med sig till konventet. Det är största valet innan Kalifornien avslutar republikanska primärvalen den 7 juni med hela 172 delegater i potten. Vinnaren i Kalifornien får samtliga dessa.

En vinst i Indiana för Trump skulle innebära att han är mindre än 250 bundna delegater ifrån en majoritet och vinst. Cruzseger skulle istället innebära att Trump blir skakad på upploppet. Trump satsar nu stora summor på att vinna Indiana och göra slut på Cruz.

På demokraternas sida är nomineringen mer avgjord och det pga att delegaterna fördelas proportionellt istället för att gå helt till vinnaren. Clinton väntas dessutom vinna Indiana, men opinionsundersökningarna är jämna där med mindre än 5 procentenheters ledning för henne.

I Kalifornien där delegaterna är många leder Trump stort och Clinton knappt. Samarbetar Cruz och Kasich även i Kalifornien (vilket inte är klart än) kan det bli jämnt där. Annars kniper Trump guldmedaljen i “the golden state”.

Senaste beräkningarna av hur många obundna delegater det finns på republikanernas sida är 165 och av dessa har 33 uttalat sitt stöd för Trump, 30 för Cruz och 1 för Kasich (se Google Spreadsheet på vår sida med valresultat). Det gör att Trump är nära 1000 delegater totalt och saknar bara cirka 250 för att nå majoritet. Men han vill säkert gärna ha 1237 bundna delegater när valen är slut så ingen kan hävda att han inte vunnit.