Vad har Bernie åstadkommit?

alone
Kan realitysuccén Alone på History Channel lära oss något om presidenvalet 2016?

Vad har egentligen Bernie Sanders åstadkommit under denna nomineringsprocess? Har han och anhängarna vunnit något trots förlusten mot Clinton? Eller går förloraren tomhänt ifrån detta val? För att försöka besvara detta tänkte jag ta en lång omväg ut i Kanadas mest ogästvänliga vildmark. Häng med!

Förra året startade nämligen en reality show på History Channel i USA som heter Alone. Tio personer lämnas utspridda var för sig i avlägsen vildmark på en ö i British Columbia, Kanada. Enda hjälpmedlen är tio saker som tex vindskydd, yxa, kniv, fisknät, kastrull mm, men inte skjutvapen, kompass eller karta. Varje person ska försöka klara sig så länge som möjligt helt själva. Alla är erfarna och vältränade inom bushcraft. Och de är inställda på att klara sig kvar i ett helt år, utan hjälp utifrån eller kontakt med omvärlden. Det blir en extrem upplevelse direkt när två björnar första natten river i en av deltagarnas tältduk. Han beslutar sig snabbt för att kalla på hjälp och hoppa av endast 12 timmar efter det att han släpptes ut ur en helikopter.

”This is a chance of a lifetime. But I didn’t come here to get ripped apart and eaten alive. I came here to prove to myself that I can survive in the wilderness alone for an extended period of time”.

Ok, vilken analogi fiskar jag efter här?

Det visar sig att upplevelsen även för de andra blir betydligt tuffare än väntat. Inom en vecka har sex av tio hoppat av och flugit hem till familjen. När det gått två månader och det fortfarande är fyra kvar ger den ena efter den andra upp. Anledningen är att de har bevisat för sig själva att de klarade att överleva i vildmarken en längre tid och de ser ingen större anledning att fortsätta, trots förstapriset på en halv miljon dollar. (När de hoppade av visste de inte hur många andra som återstod).

Kan presidentkandidaternas avhopp under dessa spännande primärval jämföras med vad som hände i realityserien? Vi kan ju börja med att det är långt tuffare än vad många av dom tänkt. Eller hur Scott Walker? Precis som deltagarna som hoppade av i Alone har flera av kandidaterna gått in i valet med förhoppningen om att vinna, men också för att åstadkomma något annat. Ben Carson kanske ville sälja fler böcker och få ett program på tv. Vem vet varför han ställde upp. Någon chans att nomineras hade han aldrig. I Bernie Sanders fall handlar det antagligen om att pusha för specifika sakfrågor som Citizens United, minska inkomstklyftor och reglera Wall Street.

I en intervju som gjordes för några veckor sedan råkade Bernie Sanders säga att han inte är en ledartyp och det ringde en del varningsklockor så klart när han försöker bli ledare för en hyfsat stor nation. Men det säger också något om hans motivation, varför han ställde upp.

Hur ska Sanders åstadkomma något i dessa sakfrågor om han inte blir president? En av frågorna är han på god väg att hitta en lösning på genom den egna kampanjen. Han har samlat in mer pengar än den tyngsta förhandsfavoriten på demokraternas sida någonsin. Utan hjälp av stora fundraisers eller Super Pacs. Det har aldrig gjorts tidigare. Som Bernie påminner alla som lyssnar på hans kampanjmöten, det genomsnittliga bidraget till kampanjen är 27 dollar (cirka 200 kr). Det är imponerande och kan leda till att fler kandidater försöker med något liknande i framtiden. En kod har knäckts.

Även Trump har ju lyckats runda problemet med att presidentkandidater måste samla in enorma summor pengar för att kunna annonsera, organisera och ha en chans. Trump löste det på ett helt annat sätt än Sanders. Det blev mer fokus på gratis uppmärksamhet i media och viss självfinansiering.

Detta innebär dock inte att pengar inte påverkar politiken, för det gör det ju uppenbart. Däremot har både Trump och Sanders visat att politiker kan gå andra vägar än den traditionella. De har tillsammans med anhängarna bevisat något och därmed åstadkommit något viktigt.

Vissa anser att Bernie Sanders främsta bedrift är att han pushat Clinton åt det progressiva hållet. Det ligger kanske något i det under primärvalen, men Clinton kommer inte driva någon av Bernies frågor i höstens presidentval. Hon kommer vara upptagen med att locka mittenväljare.

På konventet tänker Sanders försöka åstadkomma fler saker med hjälp av de delegater han vunnit. Högt upp på den listan står att reformera primärvalen. Bort med nomineringsmöten, fler öppna vallokaler, inga stängda val där oberoende väljare inte kan delta och möjlighet att registrera sig på valdagen. Vi får se om han lyckas med det.

Presidentvalet går vidare tills en ensam vinnare utsetts i höst. Andra säsongen av Alone har precis börjat sändas i USA. Till skillnad från första säsongen deltar nu också flera kvinnor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.