Cruz vann nästan lika många delegater som Trump under Super Tuesday

Ted Cruz
Ted Cruz, senator Texas

Officiella beräkningar från AP visar i skrivande stund att Donald Trump leder i vunna delegater under Super Tuesday med 203-144 över Ted Cruz. Men då är många delegater ännu inte fördelade. Inofficiella beräkningar visar ett jämnare resultat, när nästan alla delegater är fördelade. Trump leder tex med 254-216 över Cruz i en beräkning gjord av @Taniel som du kan se i detalj här. Vi får se hur nära det certifierade resultatet dessa beräkningar blir. Antagligen dröjer det flera dagar innan officiella beräkningarna från AP är klara. Och ännu längre innan resultaten skickats in och certifierats av myndigheterna.

Att Cruz hade en något bättre Super Tuesday än väntat står redan klart. Han vann tre delstater. Förutom hemstaten Texas, även Oklahoma och Alaska. I och med att han vann Texas som hade flest delegater att fördela och Rubio inte nådde upp till gränsen för att tilldelas delegater på 20 % där, så fick Cruz flera extra delegater.

Republikanernas fördelning av delegaterna under Super Tuesday var inte så proportionellt som demokraternas. Och ännu mindre kommer det bli i valen från och med den 15 mars. Då tilldelas vinnaren delstatens samtliga delegater på republikanernas sida i de flesta delstaterna. Tanken från partiorganisationen var att “winner takes all” inte skulle tillåtas för delstater som ville hålla sina val tidigt. Gränsen sattes då till den 15 mars. Delstaterna vill gärna fördela alla sina delegater till en vinnare eftersom valet då får större konsekvenser och därmed uppmärksamhet. Men delstaterna vill givetvis också ha valet innan det i princip bara återstår en kandidat.

Florida som röstar den 15 mars ger vinnaren alla 99 delegater. Rubio som representerar Florida i senaten har tung press på sig att vinna där. Och i många andra delstater.

Cruz är fortsatt tvåa före Rubio i totalt antal vunna delegater under primärvalen och nomineringsmötena. Han har i och med Super Tuesday utökat försprånget till Rubio. Trump har fortsatt stor ledning som utökades under den stora valdagen.