Super Tuesdays vinnare

Donald Trump vann stort under Super Tuesday. Foto: Marc Nozell CC BY 2.0
Donald Trump vann stort i Super Tuesdays val. Foto: Marc Nozell CC BY 2.0


(Grön bakgrund = Vinnaren i delstaten. Fet stil på delstaten = Samtliga delegater har fördelats) Alla valresultat under presidentvalet 2016

Det blev en tuff kväll för Rubio, trots att han sent under valkvällen vann sin första delstat, Minnesota. Cruz överraskade positivt med vinst i hemstaten Texas och mer oväntade vinster i Oklahoma och Alaska. Kvällens stora vinnare är ändå Trump. Han vann en rad viktiga delstater och lyckades försvaga främsta hotet Rubio. Floridasenatorn missade gränsen i Texas som krävs för att få några delegater därifrån. Det var en av orsakerna till att Rubio bara vann hälften så många delegater under Super Tuesday som Cruz.

Hillary Clinton hade en bra kväll med vinster i 7 delstater + American Samoa, bland annat viktiga Texas, Massachusetts och Virginia. Bernie vann 4 delstater. Han hade behövt fler vinster och han är om möjligt ännu mer av en underdog nu. På valvakan sa han att han tänker fortsätta kampanjen ända till konventet.

Trump: “Marco Rubio var valets stora förlorare.” Det är svårt att säga emot det, men Rubio fortsätter och tänker vinna hemstaten Florida. Trump leder stort där och många har redan förtidsröstat. Den 15 mars är det valdag i Florida.

CLINTON
Virginia
Georgia
Alabama
Tennessee
Arkansas
American Samoa
Texas
Massachusetts

SANDERS
Colorado
Minnesota
Vermont
Oklahoma

TRUMP
Alabama
Arkansas
Tennessee
Massachusetts
Georgia
Vermont
Virginia

CRUZ
Alaska
Oklahoma
Texas

RUBIO
Minnesota

Carson och Kasich har inte vunnit någon delstat än, men Kasich var nära (2,5%-enheter från seger) i Vermont. Dessa två borde hoppa av, men Ohioguvernören Kasich lever på hoppet om seger i Ohio. Den delstaten ger alla delegater till en vinnare.