Debatt i Nevada kan bli första med färre än 5 kandidater

Det känns som att det aldrig blir färre kandidater i debatterna. I nästa debatt i New Hampshire får 7 presidentkandidater delta, en mer än senast. Kanske hoppar någon av dessa av efter Iowa, men sannolikt inte.

Nästa delstat att rösta efter det är Nevada. Där hålls också en debatt, den nionde i ordningen. Partiorganisationen DNC har nu meddelat kraven för att få vara med. Störst uppmärksamhet har slopandet av antal donationer som krav fått. Det har setts som att DNC och därmed etablissemanget öppnar dörren för miljardären Bloomberg. Han har ju inte fått vara med än så länge eftersom han inte samlar in pengar från allmänheten, utan är självfinansierad. Bernies, Steyers och Warrens kampanjer har varit rasande.

Med tanke på att Bloomberg nu går överraskande starkt i nationella opinionsmätningar tycker jag det skulle vara värre om han inte fick vara med och därmed undvek granskning. Han är fyra nationellt före Buttigieg. I Nevada har han dock valt att inte kampanja så frågan är om han ens ställer upp i debatten även om han kvalificerar?

Men det blir viktigare förändringar än så. Procentkravet höjs till minst 10 % stöd i fyra undersökningar. Inte många kandidater klarar det idag, bara topptrion Biden, Sanders och Warren. Utmanarna Buttigieg och Bloomberg har klarat kravet i 1 av 4 undersökningar än så länge.

En ytterligare möjlighet finns som kan hjälpa flera kandidater. Vinner en kandidat åtminstone en delegat i Iowa eller New Hampshire får den kandidaten vara med. Det kan leda till att tex Buttigieg och Klobuchar kvalificerar sig med hjälp av det kravet. Just nu ser det inte ut som att fler kandidater har chans på att vinna delegater. Kan Yang eller Tulsi överraska?

Och då är vi uppe i runt 3-7 kandidater i Nevadadebatten. Till saken hör att någon eller några kandidater lär hoppa av innan Nevadadebatten som hålls den 19:e februari.