Demokraterna och Tea Party vann

Tea Party och demokraterna fick betydelsefulla segrar under tisdagens primärval. Republikanerna däremot hade inte så mycket att hurra för denna gång.

Republikanen och Tea Party anhängaren Rand Paul vann sitt primärval i Kentucky. Vann gjorde även Sestak mot fd republikanen Specter i demokraternas primärval i Pennsylvania. I Arkansas tvingades sittande senatorn och demokraten Lincoln till ett speciellt omval. Detta eftersom hon inte lyckades nå 50 % av rösterna i primärvalet. Utmanaren Halter har därmed stor chans att vinna.

Etablerade politiker gick överlag mot förluster och utmanarna fick framgångar. Demokraterna går något stärkta ur detta val tack vare seger för Critz i Pennsylvania 12. Det var ett fyllnadsval (John Murthas distrikt) som många i Washington såg som en indikering om vart vindarna blåser just nu. Området var nämligen det enda i nationen som gick från att rösta för Kerry till McCain i senaste presidentvalen. Nu kan demokraterna känna viss medvind, men höstens kongressval ser ändå mycket tufft ut för demokraterna. Republikanernas chans att ta över senaten har minskat något.