Demokraternas presidentkandidat 2020

Enligt bettingbolagen har Kamala Harris (senator Kalifornien) stärkt sina aktier något sedan vi senast tog en titt på läget. Hon är nu tillsammans med Elizabeth Warren och Bernie Sanders en av favoriterna att utses till demokraternas presidentkandidat 2020. Harris är i en stark position att samla in stora summor pengar från Hillarys kontakter, samtidigt som hon inte är helt otänkbar för förra valets Bernieanhängare. Det finns dock vissa progressiva som inte gillar att hon avstod från att åtala nuvarande finansministern Steven Mnuchin när han var inblandad i en bankskandal och hon var åklagare. Hon är dessutom inte lika nationellt känd som Warren och Sanders.

Bernie Sanders utmaning består i hur han ska lyckas förvandlas till en kandidat som enar partiet och bli mer acceptabel för Clintonväljarna. I dag är hatet mot honom från Clintons anhängare intakt. Samtidigt är han i nuläget populärare totalt sett än övriga tänkbara presidentkandidater. Kampen mellan progressiva/radikala och mer center/etablissemang inom partiet väntas återupprepas.

Warren kan genom att hon står nära Sanders positioner vara en enande kandidat för partiet eftersom hon inte gav sitt officiella stöd till honom under primärvalen 2016. Många Clintonanhängare trycker på för att det ska bli en kvinnlig presidentkandidat som knuffar bort Trump.

Före detta vicepresidenten Joe Biden är populär och hamnar också fortfarande högt upp på vadslagningsfirmornas listor. Det är ändå väldigt osannolikt att han ställer upp. Eller?

Hack i häl på dessa möjliga kandidater finner vi Kirsten Gillibrand (senator New York) och Cory Booker (senator New Jersey). Båda har under senaste månaderna positionerat sig längre till vänster och närmare progressiva t ex i fråga om korruption. Båda har nu stoppat kampanjbidrag från företags PAC, något som Warren och Sanders sedan länge inte accepterat.

Även fd First Lady Michelle Obama hamnar högt upp, men jag skulle betrakta det som extremt oväntat om hon ställer upp. Det är ingen hemlighet att hon inte gillar det politiska spelet i Washington. Frågan är också vad hon anser i specifika sakfrågor? Hon har inte varit politiker som övriga potentiella kandidater och därför inte tvingats ta ställning i omröstningar i kongressen.

Se vår genomgång av alla tänkbara presidentkandidater 2020.

I skrivande stund är det cirka ett och ett halvt år kvar (sensommar 2019) tills vi vet vilka kandidater som ställer upp. Vem tror du demokraterna utser till presidentkandidat?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.