Ekonomin blir vårens stora strid

Vårens stora strid kommer att handla om budgeten. Problemet är enkelt att beskriva – nästan varannan dollar av den federala budgeten är lånade pengar. Många av de nyvalda republikanerna i kongressen gick till val på att minska statsbudgeten och nu är det upp till bevis. Det är bäddat för en rejäl strid.

För det första säger republikanerna blank nej till alla former av skattehöjningar. Det innebär att intäktssidan av budgeten är beroende av att arbetslösheten minskar. Dessutom säger de också nej till att skära i programmen Social Security, Medicare och Medicaid. Anledningen är att de menar att staten har gjort utfästelser och därmed har åtaganden att leva upp till. Det bidrar säkert också att programmen är populära även bland republikanska väljare. Dessutom säger republikanerna att försvaret, veteranrelaterde kostnader och Homeland Security ska undantas besparingar.

Sammanfattningsvis är resultatet att med dessa begränsningar har kongressen bara kontroll över cirka en femtedel av stadsbudgeten, så även de mest ambitiösa sparplaner kommer inte att mer än nagga underskottet i kanten.

Som om inte denna strid om stora nedskärningar i en liten del av budgeten kommer att vara nog, så finns ytterligare ett orosmoln på himlen. Den amerikanska statsskulden växer och kommer under våren att slå i det tak på 14,3 triljoner dollar som kongressen tidigare beslutat om. Den nya kongressen måste alltså besluta om att höja den gränsen, annars blir valmöjligheterna i ekonomin plötsligt försvinnande få, samtidigt som det är svårt att ens uppskatta de internationella konsekvenserna av ett USA på obestånd.

Spännande tider väntar.

Källor: Washington Post och Fox News

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.