En vecka kvar till valdag 2020

Voting day

Nästan hälften av alla som väntas rösta har redan förtidsröstat enligt beräkningar som gjorts. Men det är så klart långt ifrån avgjort än. Biden leder med cirka 9 %-enheter mot Trump, vilket är något mindre marginal än innan sista debatten.

Värre för Biden är att Trump knappat in i den delstat som har störst chans att tippa valet åt ena eller andra hållet. Det är Pennsylvania, den delstat som vi valt att bevaka lite extra i år. Nu leder Biden i Pennsylvania med cirka 5 %-enheter istället för cirka 7-8 %-enheter för drygt en vecka sedan.

Har Trumpanhängarna återvänt till presidenten efter att ha varit osäkra tidigare under valet? Kan oljesvaret från Biden under debatten påverkat i fracking-vänliga Pennsylvania? Möjligtvis, men skillnaderna är små och det är för tidigt att säga om Trump kommer få ett uppsving sista dagarna. En stark slutspurt brukar vara en indikering om vinst. Så var det ju även 2016 för Trump som vann stort bland väljare som bestämde sig sent.

Nu är det ändå många som redan röstat som sagt och det verkar vara en stor övervikt av demokrater, åtminstone personer som är registrerade som demokrater. De kan ju rösta på vem de vill.

En viktig skillnad mot 2016 är att övriga partier och oberoende kandidater väntas få långt färre röster. Detta trots vissa försök att vinna missnöjesröster bland demokrater åt Kanye som var med i veckan på populära Joe Rogans podcast. Green Party och Libertarian Party väntas få färre röster än 2016. De har fått mindre uppmärksamhet i media och deras presidentkandidater är inte heller lika kända som då.

Trump kampanjar intensivt i Pennsylvania, Michigan och Wisconsin närmaste dagarna, medan Biden tar det lite lugnare med några event i bland annat Georgia och tv-intervjuer på distans.

Var kommer kampanjerna spendera sista dagarna och var hålls segerfesten? Vi får snart veta mer. Det kan ge en indikering om hur segersäkra kandidaterna är.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.