Första republikanska debattens vinnare 23 augusti 2023

Republikanernas kandidater möttes under onsdagskvällen lokal tid i Milwaukee i den heta swing-delstaten Wisconsin. Det är också där partiet kommer hålla sitt partikonvent (i samma arena som debatten) om ett år när partiets kandidat officiellt nomineras. Wisconsin anses vara en av nationens allra jämnaste delstater och kan avgöra presidentvalet 2024. Så mycket står på spel. Trump var inte på plats, men däremot hela 8 andra kandidater.

Nikki Haley (fd guvernör South Carolina) och Vivek Ramaswamy (entreprenör) hade en stark kväll. Något svagare än väntat gick det för DeSantis och Christie, även om båda fick till några värdefulla soundbites. Främst av dessa var Christies attack på just Ramaswamy som beskrevs som en Obama-kopia (”skinny guy…”) som hämtat förberedda talking points från Chat-GPT. Det sved säkert en del.

Ramaswamy fick dock mycket utrymme under kvällen och framstod trots denna sågning som något mer autentisk än flera av motståndarna. Han svingade ändå mot övriga på scenen på ett sätt som var lite vårdslöst med tanke på hur okänd han är. T ex påstod han att han var den enda på scenen som inte var korrupt (bought and paid for). Och det fick han till slut betala för när Christie kallade honom för amatör. Problemet för Christie är så klart att han buades ut under stora delar av denna kväll.

Pence och Haley om abort

Mike Pence (fd vicepresident under Trump) tryckte extra hårt på abortfrågan och försvarade sig väl. Med ”Konsensus är inte ledarskap” attackerade han Nikki Haley för att nyansera och vilja flytta det republikanska partiet bort från denna fråga som gör att partiet förlorar röster. Som ensam kvinna på scenen gjorde hon ett stabilt intryck även här.

Doug Burgum (guvernör North Dakota) gjorde ett helt ok första intryck men var allt för stel för att sticka ut.

Asa Hutchinson (guvernör South Dakota) märktes inte av alls under debatten och lär få svårt att vinna mark. Hur länge får han vara med i debatterna?

Tim Scott (senator South Carolina) försvann också bort under större delen av debatten.

Det blev fler attacker än väntat mellan kandidaterna vilket gjorde att det hettade till ordentligt några gånger. Debatterna kan med andra ord bli intressanta att följa även fortsättningsvis.

Trump stod inte i centrum för debatten. Han var så klart inte närvarande fysiskt på scenen. Men det var inte heller mycket frågor om honom. Dock fick Pence chans att försvara sitt beslut att säga nej till Trump den 6 januari 2021. Han fick stöd för sitt beslut från övriga på scenen med undantag för Ramaswamy.

Debattens vinnare

Knapp vinnare av debatten var Nikki Haley som överraskade positivt med en stabil insats genom hela debatten. Frågan är dock om det kommer leda till flera anhängare. Hon ses som en del av etablisemanget och är inte speciellt populär bland Trumpanhängare. Dessutom har hon för vana att backa tillbaka initial kritik av Trumpadministrationen. Frågan är om hon gör det i intervjuer närmaste dagarna. Under kvällen riktade hon främst kritik mot att Trump ökade skuldberget för USA under sin tid vid makten.

Ramaswamy hade en intressant debatt, även om det blev aningen ojämnt. Han framstår som den som kramar Trump hårdast och är mest radikal. Själv beskrev han USA som ett land i behov av en revolution. Som sagt, lite för vårdslös i några ordval under kvällen. Med hjälp av mycket utrymme och väl artikulerade inlägg under första hälften av debatten kan han säkert stiga i opinionsmätningarna framöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.